Η «λίστα με τους 21» του Καρλ Μπέρνστιν

Η «λίστα με τους 21» του Καρλ Μπέρνστιν

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τα ονόματα 21 Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών, οι οποίοι έχουν επανειλημμένως εκφραστεί με περιφρόνηση για τον Ντόναλντ Τραμπ, δημοσίευσε την Τρίτη στο Twitter ο δημοσιογράφος Καρλ Μπέρνστιν, γνωστός από την έρευνά του που οδήγησε στην αποκάλυψη του σκανδάλου Γουότεργκεϊτ.

Την αποκάλυψη διέψευσαν αμέσως πολλοί από τους γερουσιαστές, με τον Μπέρνστιν να επιμένει ότι δεν παραβίασε τη δημοσιογραφική δεοντολογία περί απορρήτου των πηγών και ιδιωτικών συζητήσεων, γνωστές και ως «off the record». Ο βετεράνος δημοσιογράφος υποστήριξε ότι οι πληροφορίες του προέρχονται από συζητήσεις με τους ίδιους τους γερουσιαστές, συναδέλφους τους, υφισταμένους, λομπίστες και στελέχη του Λευκού Οίκου. «Με ελάχιστες εξαιρέσεις, η επονείδιστη δημόσια σιωπή τους βοήθησε τον Τραμπ και ενίσχυσε την παράνομη συμπεριφορά του, που υποβάθμισε και απαξίωσε το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ», ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο Μπέρνστιν, ο οποίος επανέλαβε την πεποίθησή του ότι πολλοί Ρεπουμπλικανοί στη λίστα νιώθουν ικανοποίηση για τη νίκη του Τζο Μπάιντεν. Ο κατάλογος του δημοσιογράφου περιλαμβάνει ηχηρά ονόματα της Γερουσίας, όπως οι Τσακ Γκράσλεϊ, Λαμάρ Αλεξάντερ, Ρόι Μπλαντ, Μάρκο Ρούμπιο, Μιτ Ρόμνεϊ, Τιμ Σκοτ, Τζον Τιούν, Ρίτσαρντ Σέλμπι και Πατ Ρόμπερτς, μεταξύ άλλων.

Εκπρόσωπος του Τσακ Γκράσλεϊ χαρακτήρισε αναληθείς τις πληροφορίες του Μπέρνστιν: «Ο γερουσιαστής Γκράσλεϊ βρέθηκε πάντα στο πλευρό του προέδρου Τραμπ, χωρίς ποτέ να κρύψει τις διαφωνίες του σε επιμέρους πολιτικά θέματα. Οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ξεχωρίζουν τις δημόσιες δηλώσεις από τις ανυπόστατες φήμες. Αυτό ίσως να τους βοηθούσε να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία τους».

Ο γερουσιαστής του Οχάιο Ρομπ Πόρτμαν, που βρίσκεται στη «λίστα» του Μπέρνστιν, δήλωσε ότι ουδέποτε συνομίλησε με τον δημοσιογράφο και δεν μπορεί να καταλάβει από πού ο πολύπειρος ρεπόρτερ αντλεί τις ψευδείς πληροφορίες του. 

«Φοβάμαι ότι η πρωτοβουλία του αυτή δεν συνάδει με το πρότυπο του αξιόπιστου ερευνητικού ρεπόρτερ, πάνω στο οποίο ο Μπέρνστιν στήριξε τη φήμη του», είπε μιλώντας στο πρακτορείο Associated Press ο καθηγητής δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου του Σίρακιους, και ειδήμων σε θέματα δεοντολογίας του Τύπου, Ρόι Γκάτερμαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή