Ρωσικό πλοίο απείλησε να διεμβολήσει αμερικανικό στον Ειρηνικό

Ρωσικό πλοίο απείλησε να διεμβολήσει αμερικανικό στον Ειρηνικό

Αλληλοκατηγορίες μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούν τη Ρωσία ότι πλοίο της απείλησε την Τρίτη να διεμβολήσει αμερικανικό στον βόρειο Ειρηνικό, ενώ η Μόσχα κατηγορεί τους Αμερικανούς ότι το δικό τους πλοίο εισήλθε στα ρωσικά ύδατα.

Σε περιστατικό που θυμίζει έντονα ψυχροπολεμική περίοδο, οι Ρώσοι κατηγορούν το αμερικανικό πολεμικό Τζον ΜακΚέιν ότι έπλευσε για σχεδόν ένα ναυτικό μίλι στα ρωσικά χωρικά ύδατα στον Κόλπο του Μεγάλου Πέτρου. Οι ρωσικές δυνάμεις εντόπισαν το αμερικανικό σκάφος και απείλησαν να το διεμβολίσουν, και κατά τη Μόσχα το εκδίωξαν από τα χωρικά ύδατα της Ρωσίας.

Η αμερικανική πλευρά ισχυρίζεται ότι το πλοίο της δεν υπέπεσε σε κάποια παράβαση και αρνείται ότι εκδιώχθηκε από κάπου.

Το περιστατικό έλαβε χώρα στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, που χωρίζει τα χωρικά ύδατα Ρωσίας, Ιαπωνίας, και Βόρειας και Νότιας Κορέας.

Κατά το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το καταδρομικό Ναύαρχος Βινογκράντοφ χρησιμοποίησε διεθνές κανάλι επικοινωνίας για να προειδοποιήσει το αμερικανικό πλοίο για «την πιθανότητα διεμβόλισης με σκοπό την απομάκρυνση του εισβολέα από τα χωρικά ύδατα».

Εκπρόσωπος του 7ου Αμερικανικού Στόλου διέψευσε τους ρωσικούς ισχυρισμούς, λέγοντας ότι το Τζον ΜακΚέιν «δεν εκδιώθηκε από τα ύδατα κάποιας χώρας» και ότι οι ΗΠΑ «δε θα υποκύψουν ούτε θα υποχρεωθούν ποτέ να αποδεχθούν παράνομους ισχυρισμούς σαν εκείνους που έκανε η Ρωσική ομοσπονδία.»

Πηγή: BBC, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή