Σφιχτός εναγκαλισμός Ερντογάν με το κόμμα του Ντεβλέτ Μπαχτσελί

Σφιχτός εναγκαλισμός Ερντογάν με το κόμμα του Ντεβλέτ Μπαχτσελί

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Λάβρος εναντίον όσων κάνουν λόγο για ρήξη ανάμεσα στη συμμαχία του εθνικιστικού κόμματος ΜΗΡ και του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε ο επικεφαλής του ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, μιλώντας από το βήμα της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. Τούρκοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι τελευταίες εξελίξεις, με την παραίτηση του «πυλώνα» του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Μπουλέντ Αρίντς, επιβεβαιώνουν τον όλο και πιο σφιχτό εναγκαλισμό του Ερντογάν με το ΜΗΡ.

Ο Μπαχτσελί χαρακτήρισε «δειλούς, δολοπλόκους και απατεώνες» όσους βάζουν στο στόχαστρο τη «λαϊκή συμμαχία», όπως αποκαλείται η συμμαχία του κόμματός του με το ΑΚΡ. «Η λαϊκή συμμαχία είναι η μόνη ελπίδα της Τουρκίας, η μόνη εγγύησή της απέναντι στον κόσμο. Η σχέση μας με τον πρόεδρό μας είναι τόσο συνεπής, ισορροπημένη, ανυστερόβουλη και βασισμένη σε αρχές που τα κεφάλια των εχθρών δεν μπορούν να την κατανοήσουν», είπε ο Μπαχτσελί.

Το εθνικιστικό κόμμα θορυβήθηκε από τις εξαγγελίες του Ερντογάν για μεταρρυθμίσεις στο κράτος δικαίου, οι οποίες θα μπορούσαν να χορηγήσουν κάποιο βαθμό ελευθερίας στην καταπιεσμένη κουρδική μειονότητα. Τα σχόλια του Μπουλέντ Αρίντς, ενός εκ των τριών βασικών στελεχών του ΑΚΡ (μαζί με τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Αμπντουλάχ Γκιουλ), επέτειναν τις ανησυχίες του ΜΗΡ. Ο Αρίντς είχε προφέρει τα δύο «απαγορευμένα» ονόματα, του φυλακισμένου πολυεκατομμυριούχου Οσμάν Καβαλά και του επίσης φυλακισμένου επικεφαλής του φιλοκουρδικού κόμματος ΗDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, υποστηρίζοντας ότι οι κατηγορίες εις βάρος τους είναι κατασκευασμένες. 

Την επομένη, ο Μπαχτσελί χαρακτήρισε ευθέως τον Αρίντς «ηλίθιο», ενώ εν συνεχεία ο Αρίντς υπέβαλε την παραίτησή του από το αξίωμα του μέλους του ανώτατου συμβουλευτικού οργάνου της προεδρίας. Χθες, από το βήμα της Βουλής, ο Μπαχτσελί επανήλθε, θριαμβολογώντας και χαρακτηρίζοντας τον Αρίντς «φιλοτρομοκράτη».

«Ο Ερντογάν έχει χτίσει όλη του την καριέρα εναντιωνόμενος στην “κηδεμονία”. Την κηδεμονία του στρατού, των πανεπιστημίων, της Δικαιοσύνης, των γραφειοκρατικών μηχανισμών, του λεγόμενου λόμπι των επιτοκίων», σημείωσε ο αναλυτής Μουράτ Γετκίν. «Αυτή τη στιγμή όμως υπάρχει η εντύπωση ότι ο Ερντογάν βρίσκεται υπό την κηδεμονία του Ντεβλέτ Μπαχτσελί». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή