Κίνα και Ιράν καλούν Μπάιντεν

Κίνα και Ιράν καλούν Μπάιντεν

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με καθυστέρηση αρκετών ημερών, η Κίνα ήρθε να προστεθεί χθες στον μακρύ κατάλογο των χωρών που έχουν αναγνωρίσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν. Στο συγχαρητήριο μήνυμά του, ο πρόεδρος της χώρας, Σι Τζινπίνγκ, τόνισε ότι η διαμόρφωση «υγιών και σταθερών» σχέσεων ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου αποτελεί κοινή προσδοκία ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας.
«Ελπίζουμε ότι οι δύο πλευρές θα διατηρήσουν το πνεύμα της μη σύγκρουσης και της μη αντιπαράθεσης, τον αμοιβαίο συμβιβασμό και την αμοιβαία επωφελή συνεργασία, θα εστιάσουν στη συνεργασία και θα διατηρήσουν υπό έλεγχο τις διαφορές τους», αναφέρει ο Κινέζος ηγέτης. 

Από την πλευρά του, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί εξέφρασε την ελπίδα να δώσει εντολή ο Τζο Μπάιντεν για την επιστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών στη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, την οποία εγκατέλειψε η κυβέρνηση Τραμπ το 2018. Στις σχετικές δηλώσεις του, ο Ροχανί υποστήριξε ότι αν ο Μπάιντεν ξανάφερνε την Αμερική στο σημείο που την άφησε ως αντιπρόεδρος, πριν από τέσσερα χρόνια, «αυτό θα ήταν μια πελώρια λύση για πολλά ανοιχτά ζητήματα και προβλήματα».

Ο Τζο Μπάιντεν έχει υπονοήσει ότι επιθυμεί την επιστροφή της Αμερικής στη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι θα ζητήσει από την Τεχεράνη να περιορίσει τις δραστηριότητές της, οι οποίες ξέφυγαν από τα προβλεπόμενα όρια μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ. Σε κάθε περίπτωση, η άρση των κυρώσεων που επέβαλε στο Ιράν η κυβέρνηση Τραμπ δεν αναμένεται να είναι μέσα στις προτεραιότητες του Τζο Μπάιντεν.

Στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά την εκλογική του νίκη, την οποία παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι έχει ήδη αρχίσει η διαδικασία της διαδοχής από τις αρμόδιες υπηρεσίες και ότι η συνεργασία του Λευκού Οίκου με το επιτελείο του είναι «ειλικρινής». Στην ίδια συνέντευξη, άφησε να εννοηθεί ότι δεν σκέφτεται να προσφέρει κυβερνητικά αξιώματα στους αριστερούς γερουσιαστές Μπέρνι Σάντερς και Ελίζαμπεθ Γουόρεν, υποστηρίζοντας ότι θα είναι πιο χρήσιμοι στη Γερουσία, όπου οι συσχετισμοί είναι οριακοί. Στο χθεσινό τηλεοπτικό του μήνυμα, επ’ ευκαιρία της Ημέρας των Ευχαριστιών, ο Μπάιντεν ζήτησε από τον αμερικανικό λαό τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς της COVID-19, επισημαίνοντας ότι οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν στα τέλη Δεκεμβρίου. Επίσης, δήλωσε ότι «φέτος η αμερικανική δημοκρατία δοκιμάστηκε» και δεσμεύτηκε ότι την «εποχή του διχασμού, θα διαδεχθεί μία χρονιά φωτός και ενότητας».

Την ίδια ώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ αναμενόταν στο Γκέτισμπεργκ της Πενσιλβάνια, όπου επρόκειτο να παρευρεθεί, μαζί με τον προσωπικό του δικηγόρο Ρούντι Τζουλιάνι, σε συνάντηση των πολιτειακών γερουσιαστών του κόμματός του. Οι συνεργάτες του Τραμπ δίνουν μια ύστατη μάχη για να μην ανακηρυχθεί επισήμως ο Μπάιντεν νικητής των εκλογών στην πολιτεία, παρά το γεγονός ότι οι εφορευτικές επιτροπές έχουν ήδη οριστικοποιήσει τα αποτελέσματα. 

Αργά χθες ο Τραμπ έδωσε χάρη στον πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Μάικλ Φλιν, ο οποίος έχει ομολογήσει ότι έδωσε ψευδή κατάθεση στο FBI, στη διάρκεια των ερευνών για τη ρωσική ανάμειξη στις εκλογές του 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή