Μυστήριο με τον «μονόλιθο» στην έρημο της Γιούτα

Μυστήριο με τον «μονόλιθο» στην έρημο της Γιούτα

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΟΛΤ ΛΕΪΚ ΣΙΤΙ. Την απορία των Αρχών της πολιτείας της Γιούτα στις βορειοδυτικές ΗΠΑ προκαλεί ο εντοπισμός μεταλλικού μονόλιθου ύψους 4 μέτρων, που ανακάλυψε το πλήρωμα ελικοπτέρου στην έρημο. Το πλήρωμα εντόπισε το αντικείμενο, που είναι καρφωμένο στο έδαφος χωρίς να υπάρχουν ίχνη ανθρώπινης παρουσίας κοντά του, καθώς πραγματοποιούσε χαμηλές πτήσεις για την καταμέτρηση του πληθυσμού προστατευόμενων άγριων προβάτων bighorn. 

Σε συνέντευξή του σε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο χειριστής του ελικοπτέρου, Μπρετ Χάτσινς, είπε: «Αυτό είναι μάλλον το πιο παράξενο πράγμα που συνάντησα σε όλα μου τα χρόνια ως πιλότος». Ο Χάτσινς είπε ότι τον μονόλιθο εντόπισε πρώτος ο βιολόγος επιβάτης του ελικοπτέρου, που είχε αναλάβει την από αέρος καταμέτρηση των μελών από κοπάδι άγριων προβάτων, ενώ υπέθεσε ότι το αντικείμενο τοποθετήθηκε εκεί από εικαστικό ή από φανατικό της ταινίας επιστημονικής φαντασίας «2001: Οδύσσεια του Διαστήματος» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Οι επιβλητικοί μαύροι μονόλιθοι δημιουργήθηκαν από εξωγήινο πολιτισμό, σύμφωνα με το σενάριο της ταινίας, που βασίστηκε σε νουβέλα του συγγραφέα Αρθουρ Κλαρκ.

Το κατασκεύασμα έχει συγκριθεί με τη δουλειά του γλύπτη Τζον Μακράκεν, ο οποίος πέθανε το 2011. «Ενδέχεται να πρόκειται για ένδειξη τιμής προς τον Μακράκεν από κάποιο θαυμαστή του ή ακόμη και για πρωτότυπο έργο του ίδιου του καλλιτέχνη», είπε μιλώντας στην εφημερίδα New York Times εκπρόσωπος της γκαλερί Ζουίρνερ στη Νέα Υόρκη.

Η εγκατάσταση εικαστικών έργων χωρίς άδεια απαγορεύεται στην πολιτεία της Γιούτα και σε εκτάσεις υπό την αιγίδα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, όπως είναι ο συγκεκριμένος εθνικός δρυμός στα νότια της πολιτείας. Παρότι οι Αρχές δεν αποκάλυψαν την ακριβή τοποθεσία του αντικειμένου, χρήστες του Διαδικτύου δεν άργησαν να ανακαλύψουν το σημείο, χάρη στις εικόνες του πληρώματος του ελικοπτέρου. «Βρίσκεται σε απομακρυσμένο σημείο της ερήμου. Αν κάποιος αποπειραθεί να το επισκεφθεί, έχει μεγάλες πιθανότητες να χαθεί και να χρειασθεί βοήθεια», σύμφωνα με εκπρόσωπο της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας της Γιούτας.

Χρήστες της εφαρμογής Reddit ανέλυσαν τις εικόνες και κατέληξαν ότι οι δύο πλευρές του μονόλιθου ενώνονται μεταξύ τους με βίδες, επισημαίνοντας μάλιστα ίχνη τροχού, με τον οποίο δημιουργήθηκε σχισμή για την τοποθέτηση του μεταλλικού αντικειμένου στο βραχώδες έδαφος. Ενστάσεις για τη χρήση του όρου «μονόλιθος» εξέφρασαν γεωλόγοι, τονίζοντας ότι το αντικείμενο είναι μεταλλικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή