Ευρώπη: Χριστούγεννα χωρίς σκι και με οικογενειακές φούσκες φέτος

Ευρώπη: Χριστούγεννα χωρίς σκι και με οικογενειακές φούσκες φέτος

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και εάν υπάρχει ένα πράγμα στο οποίο συμφωνούν οι περισσότεροι Ευρωπαίοι, αυτό είναι ότι φέτος η εορταστική περίοδος θα είναι πολύ διαφορετική και θα εορτασθεί στη σκιά του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Οικογενειακές φούσκες, κλειστά χειμερινά θέρετρα, περιορισμένος αριθμός ατόμων στις κοινωνικές συναθροίσεις.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να προβούν σε δύσκολες και δυσάρεστες επιλογές αυτά τα Χριστούγεννα, ώστε να διαφυλάξουν τη δημόσια υγεία και να αποφύγουν την απότομη έξαρση των κρουσμάτων. Τα περιοριστικά μέτρα και η επαναφορά των lockdowns φαίνεται πως αποδίδουν καρπούς συγκρατώντας το δεύτερο κύμα μολύνσεων που άρχισε μετά τη χαλάρωση των περιορισμών στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία έχουν ήδη προετοιμάσει τους πολίτες για το τι επιτρέπεται -κυρίως- τι δεν επιτρέπεται για τα φετινά Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Οι αποφάσεις εν μέσω ηχηρών προειδοποιήσεων από τους λοιμωξιολόγους ότι τυχόν χαλάρωση των μέτρων τη δεδομένη στιγμή θα μπορούσε να οδηγήσει σε έξαρση κρουσμάτων.

Τι μπορούν λοιπόν να περιμένουν οι Ευρωπαίοι για τα φετινά Χριστούγεννα;

Βρετανία

Οι τέσσερις εθνότητες του Ηνωμένου Βασιλείου(Αγγλία, Ουαλία, Σκοτία και Βόρειος Ιρλανδία) συμφώνησαν στις αρχές της εβδομάδας να επιτρέψουν στις οικογένειες να συναντηθούν τα Χριστούγεννα, αναγνωρίζοντας ότι η διατήρηση των περιοριστικών μέτρων θα προκαλούσε μεγάλη αναστάτωση. Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι περιορισμοί στις κοινωνικές συναθροίσεις θα χαλαρώσουν στο διάστημα από 23 έως 27 Δεκεμβρίου, επιτρέποντας σε έως τρία νοικοκυριά τη δημιουργία μιας αποκλειστικής «οικογενειακής φούσκας».

Κάθε Βρετανός μπορεί να συμμετάσχει σε μία τέτοια φούσκα και μπορεί να ταξιδέψει μεταξύ των περιοχών της Βρετανίας για να συναντηθεί με τα υπόλοιπα συγγενικά μέλη.  Η συνάντηση περιορίζεται αυστηρά στο σπίτι, χώρους λατρείας ή δημόσιους ανοικτούς χώρους.

Γαλλία

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν αποκάλυψε την Τρίτη τους περιορισμούς που θα ισχύσουν και την περίοδο των Χριστουγέννων στη Γαλλία, με σταδιακή άρση του lockdown από το Σάββατο σε τρία στάδια και πρώτο βήμα το άνοιγμα των καταστημάτων. Από τις 15 Δεκεμβρίου και υπό την προϋπόθεση ότι το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, η κυβέρνηση του Παρισιού σχεδιάζει την πλήρη άρση του lockdown, επιτρέποντας στους πολίτες τη μετακίνηση από περιοχή σε περιοχή για να επισκεφθούν συγγενείς και φίλους. Από 15 Δεκεμβρίου ανοίγουν κινηματογράφοι και θέατρα, αν και μπαρ, εστιατόρια και γυμναστήρια θα παραμείνουν κλειστά έως τον Ιανουάριο. Σε ισχύ θα παραμείνει και η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 7 τα ξημερώματα, με εξαίρεση την Παραμονή των Χριστουγέννων, αν και δεν θα επιτραπούν οι δημόσιες συναθροίσεις.

Ευρώπη: Χριστούγεννα χωρίς σκι και με οικογενειακές φούσκες φέτος-1

Οι λάτρες των σκι θα πρέπει να ξεχάσουν τις χιονισμένες πίστες και τα χειμερινά σαλέ, με τον πρόεδρο Μακρόν να υπογραμμίζει ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί η απόφαση για το εάν τα χειμερινά θέρετρα του σκι θα ανοίξουν φέτος.

Ιταλία

Ο Ιταλός πρωθυπουργός ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας τη χαλάρωση ορισμένων περιορισμών. Παρότι απέκλεισε τις μεγάλες συγκεντρώσεις για τα Χριστούγεννα, εντούτοις δεν θα ισχύσουν οι «κόκκινες ζώνες» τις ημέρες των εορτών επιτρέποντας στους Ιταλούς τη μετακίνηση σε διάφορες περιοχές για να επισκεφθούν συγγενείς και φίλους. «Εάν η τάση των κρουσμάτων συνεχίσει να είναι καθοδική, δεν θα υπάρξουν κόκκινες ζώνες τον Δεκέμβριο», δήλωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε. «Δεν πρόκειται όμως να επιτρέψουμε διακοπές στο χιόνι», υπογράμμισε. Η Ιταλία, όπως η Γαλλία και η Βρετανία εφαρμόζει σύστημα τριών ζωνών -υψηλού κινδύνου, μέσου και χαμηλού κινδύνου. Το κόκκινο είναι για τις ζώνες υψηλού ρίσκου. Όπως και στη Γαλλία, ο Κόντε δεν έχει αποφασίσει πότε θα ανοίξουν τα χειμερινά θέρετρα.

Γερμανία

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, έπειτα από πολύωρη συνάντηση με τους αρχηγούς των ομόσπονδων κρατιδίων, ανακοίνωσε τη διατήρηση του μερικού lockdown μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου, με κάποια χαλάρωση για την περίοδο των Χριστουγέννων, ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκε. Σύμφωνα με την κ. Μέρκελ, «η κατάσταση δεν επιτρέπει να άρουμε τους περιορισμούς του Νοεμβρίου».

Τις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα (αρχής γενομένης από την 1η Δεκεμβρίου) ο αριθμός ατόμων στις κοινωνικές συναθροίσεις θα περιορισθεί στα πέντε, για να αυξηθεί στα δέκα για τα Χριστούγεννα και την περίοδο της Πρωτοχρονιάς(από τις 23 Δεκεμβρίου έως την 1η Ιανουαρίου), ώστε να καταστεί εφικτό για φίλους και οικογένεια να συναντηθούν και να γιορτάσουν μαζί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή