Τουρκία: Ισόβια κάθειρξη σε εκατοντάδες στρατιωτικούς

Τουρκία: Ισόβια κάθειρξη σε εκατοντάδες στρατιωτικούς

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Σε ποινές ισόβιας κάθειρξης καταδίκασε χθες τουρκικό δικαστήριο 337 πιλότους της πολεμικής αεροπορίας και άλλους στρατιωτικούς, για τη συμμετοχή τους στο αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016. Σχεδόν 500 στρατιωτικοί σε βάση της αεροπορίας έξω από την Αγκυρα είχαν κατηγορηθεί για συμμετοχή στην απόπειρα ανατροπής του Ταγίπ Ερντογάν. Κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος περισσότεροι από 250 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολή», τουλάχιστον 25 χειριστές αεροσκαφών F-16 τιμωρήθηκαν με ποινή «διακεκριμένων ισόβιων δεσμών», που τους στερεί το δικαίωμα κατάθεσης αίτησης αποφυλάκισης. Ο πρώην αρχηγός αεροπορίας Ακίν Οζτούρκ και άλλοι ανώτατοι αξιωματικοί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Ακιντσί έξω από την Αγκυρα, καταδικάστηκαν για διοργάνωση του πραξικοπήματος, βομβαρδισμό κυβερνητικών κτιρίων και απόπειρα δολοφονίας του Ερντογάν. Ο τότε αρχηγός του επιτελείου και σημερινός υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ και οι επιτελείς του, κρατήθηκαν για πολλές ώρες αιχμάλωτοι από τους πραξικοπηματίες στο Ακιντσί. Σε 79 φορές «διακεκριμένα ισόβια» καταδικάστηκαν επίσης και τέσσερις πολίτες, οπαδοί του Φετουλάχ Γκιουλέν, οι οποίοι συμμετείχαν στο πραξικόπημα.

Τουρκία: Ισόβια κάθειρξη σε εκατοντάδες στρατιωτικούς-1

Η περυσινή αγορά των S-400, που δεν είναι συμβατοί με τα νατοϊκά αντιαεροπορικά συστήματα, από την Τουρκία, οδήγησε το Κογκρέσο να προτείνει την επιβολή κυρώσεων, οι οποίες θα τεθούν σε εφαρμογή στις αρχές του 2021. Το ενδεχόμενο αυτό υποβάθμισε σε συνέντευξή του στο Reuters, ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος AKP, Νουμάν Κουρτουλμούς: «Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα θέλει να διαταράξει την ισορροπία στη Μέση Ανατολή, πλήττοντας τα αμερικανικά συμφέροντα και θα υιοθετήσει ευνοϊκή πολιτική προς την Τουρκία».

Η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι οι S-400 αποτελούν απειλή για τις ικανότητες του νέου μαχητικού αεροσκάφους τύπου Στελθ, F-35, εξαιρώντας την Τουρκία από το πρόγραμμα κατασκευής και ακυρώνοντας την αγορά τους από την τουρκική πολεμική αεροπορία. Από τη μεριά της, η Αγκυρα επιμένει ότι οι S-400 δεν θα ενταχθούν στη νατοϊκή άμυνα, καλώντας σε σύσταση διμερούς ομάδας εργασίας για να συζητηθούν οι αμερικανικές ενστάσεις. Ο Κουρτουλμούς επανέλαβε, όμως, ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να υποκύψει σε εκβιασμούς. «Συγγνώμη, αλλά δεν τους αγοράσαμε για να τους κρύψουμε. Τους αγοράσαμε για να καλύψουμε τις αμυντικές ανάγκες της Τουρκίας», είπε ο αντιπρόεδρος του AKP.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή