Απαγγελία κατηγοριών σε τέσσερις μαθητές για τον Σαμιέλ Πατί

Απαγγελία κατηγοριών σε τέσσερις μαθητές για τον Σαμιέλ Πατί

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Κατηγορίες σε τρεις ακόμη μαθητές και μία μαθήτρια για συνέργεια στη δολοφονία του καθηγητή Σαμιέλ Πατί απήγγειλε χθες η γαλλική Δικαιοσύνη, με τους τρεις μαθητές να κατηγορούνται ότι υπέδειξαν στον δολοφόνο ποιος είναι ο Πατί και τη μαθήτρια να κατηγορείται για κατασυκοφάντηση του καθηγητή, η οποία τον μετέτρεψε σε στόχο του άσχετου με το σχολείο 18χρονου τζιχαντιστή. Την ίδια ώρα, το ζήτημα της αστυνομικής βίας προξενεί έντονες αντιδράσεις, καθώς ένα ακόμη βίντεο τυφλής βίας οδήγησε τις Αρχές να θέσουν σε διαθεσιμότητα τρεις αστυνομικούς. 

Το βίντεο από κάμερα παρακολούθησης δείχνει τρεις αστυνομικούς να χτυπούν με γροθιές και κλομπ μουσικό παραγωγό, ο οποίος βρισκόταν στην είσοδο στο στούντιό του. Στην έρευνα που ακολούθησε, οι αστυνομικοί υποστήριξαν ότι τον σταμάτησαν επειδή δεν φορούσε μάσκα και αυτός αντιστάθηκε και τους χτύπησε. Τίποτα τέτοιο δεν φαίνεται στην κάμερα, στην οποία ο νεαρός μαύρος προσπαθεί να αμυνθεί από τα χτυπήματα και τελικά καταφέρνει να μπει στο εσωτερικό του στούντιο, με τους αστυνομικούς να συνεχίζουν το «έργο» τους, ρίχνοντας δακρυγόνο στον κλειστό χώρο, με κίνδυνο να προξενήσουν σοβαρές βλάβες του αναπνευστικού σε όσους βρίσκονταν στον χώρο. Δεν είναι γνωστό αν το πειθαρχικό όργανο της αστυνομίας εκτίμησε την ειρωνεία ότι όλα αυτά συνέβησαν με πρόσχημα την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό, αλλά σίγουρα θορυβήθηκε από τη δημοσίευση του βίντεο για τα όσα συνέβησαν το Σάββατο 21 Νοεμβρίου στο 17ο διαμέρισμα του Παρισιού. Μετά το περιστατικό, ο νεαρός πέρασε 48 ώρες στο κελί, μέχρι να αφεθεί ελεύθερος. «Αν δεν είχαμε τα βίντεο, ο πελάτης μου μπορεί να είχε καταλήξει στη φυλακή», δήλωσε η συνήγορος του άνδρα, Χαφιντά Ελαλί. 

Το περιστατικό έρχεται καθώς η γαλλική Εθνοσυνέλευση ψήφισε νομοσχέδιο που θα τιμωρεί αυστηρά τη δημοσίευση «του προσώπου ή κάθε άλλου διακριτικού στοιχείου» των μελών των σωμάτων ασφαλείας, όταν η δημοσίευση αυτή πλήττει τη «σωματική ή ψυχική τους ακεραιότητα». Ο «νόμος για την ολοκληρωτική ασφάλεια» που οδεύει προς εξέταση από τη Γερουσία, εν μέσω έντονων αντιδράσεων, προβλέπει για την περίπτωση αυτή φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο 45.000 ευρώ.
O Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμανέν δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να τροποποιήσει τον νόμο «και σίγουρα όχι το άρθρο 24», αν και η Γερουσία, που ελέγχεται από τη συντηρητική αντιπολίτευση, αναμένεται να εισαγάγει τροποποιήσεις, ενώ εκκρεμούν και προσφυγές ενώπιον του συνταγματικού δικαστηρίου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή