Επηρεάζει τη στοματική υγεία η COVID-19;

Επηρεάζει τη στοματική υγεία η COVID-19;

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λιγοστές έρευνες έχουν καταγράψει την επίδραση της λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό στη στοματική υγεία του πάσχοντος. Πολλοί όμως από αυτούς που ανέρρωσαν από COVID-19 αναφέρουν ότι εμφάνισαν παράδοξα συμπτώματα, όπως απώλεια δοντιών, αποχρωματισμό του σμάλτου και θρυμματισμό τους ή ευαισθησία των ούλων.

Οπως επισημαίνει ο δρ Ντέιβιντ Οκάνο, περιοδοντολόγος του Πανεπιστημίου της Γιούτας, «είναι εξαιρετικά σπάνιο ένα δόντι ξαφνικά να ξεκολλήσει και να φύγει από τη θέση του, όπως περιγράφουν κάποιοι ασθενείς με COVID-19. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, προϋπάρχοντα προβλήματα στοματικής υγείας, όπως η περιοδοντίτιδα, να επιδεινωθούν εξαιτίας της λοίμωξης, ιδιαίτερα σε άτομα που ταλαιπωρούνται από αυτήν για μεγάλο χρονικό διάστημα». 

Ο δρ Ουίλιαμ Λι, πρόεδρος και ιατρικός επικεφαλής του Ιδρύματος Αγγειογένεσης, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που ερευνά θέματα αγγειακής υγείας, επισημαίνει ότι μόλις τώρα έχει ξεκινήσει η μελέτη των παράδοξων μακροχρόνιων συνεπειών της λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό. «Η απώλεια δοντιών, χωρίς αιμορραγία, όπως περιγράφουν κάποιοι ασθενείς με COVID-19, είναι ασυνήθιστο φαινόμενο. Υποδεικνύει ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά με την αγγείωση του σημείου», τονίζει. Ετσι, ο δρ Λι πιθανολογεί ότι ο κορωνοϊός μπορεί να κατέστρεψε τα αιμοφόρα αγγεία που διατηρούν ζωντανά τα δόντια ή τα νεύρα και για αυτό τον λόγο οι άνθρωποι που έχασαν τα δόντια τους δεν ένιωσαν πόνο. Επίσης, δεν αποκλείεται η απώλεια των δοντιών να είναι μια απόδειξη εκδήλωσης «θύελλας κυτοκινών» στο στόμα. Ο δρ Μάικλ Σέρερ, ειδικός στην προσθετική οδοντιατρική στη Σονόρα της Καλιφόρνιας, εξηγεί ότι κι άλλες φλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο διαβήτης, επηρεάζουν την υγεία των ούλων.

Η αλήθεια είναι ότι οι Αμερικανοί οδοντίατροι δεν έχουν καταγράψει πολλές περιπτώσεις απώλειας δοντιών λόγω COVID-19 και αρκετοί απορρίπτουν τη σύνδεση των δύο. Ωστόσο, ο δρ Λι υπενθυμίζει ότι ο νέος κορωνοϊός είναι γεμάτος εκπλήξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή