Δανία: Η κυβέρνηση εξετάζει να ξεθάψει και να αποτεφρώσει τα «μινκ – ζόμπι»
Κορωνοϊός

Δανία: Η κυβέρνηση εξετάζει να ξεθάψει και να αποτεφρώσει τα «μινκ – ζόμπι»

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση της Δανίας δήλωσε σήμερα Παρασκευή ότι επιθυμεί να ξεθάψει και να αποτεφρώσει τα μινκ που θανατώθηκαν για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, αφότου κάποια από αυτά αναδύθηκαν από τους μαζικούς τους τάφους.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα αυτό τον μήνα, η Δανία έδωσε εντολή να θανατωθούν όλα τα μινκ που βρίσκονταν σε φάρμες, αφότου ανακαλύφθηκε ότι 12 άτομα είχαν μολυνθεί από μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού, το οποίο μεταδίδεται από τον άνθρωπο στα μινκ και αντίστροφα.

Η απόφαση οδήγησε στη θανάτωση 17 εκατομμυρίων ζώων καθώς και στην παραίτηση την περασμένη εβδομάδα του υπουργού Τροφίμων και Γεωργίας, Μόργκεν Τζένσεν, αφότου αποφασίστηκε ότι η εντολή ήταν παράνομη.

Τα νεκρά μινκ θάφτηκαν σε μαζικούς τάφους σε στρατιωτική περιοχή της δυτικής Δανίας και καλύφθηκαν με δύο μέτρα από χώμα. Ωστόσο, εκατοντάδες από αυτά άρχισαν να αναδύονται, καθώς δέχονταν ώθηση προς το έδαφος από αέρια που δημιουργούνται κατά την αποσύνθεσή τους, σύμφωνα με τις αρχές. Οι εφημερίδες έχουν αναφερθεί σε αυτά ως τα «μινκ ζόμπι».

Ο αντικαταστάτης του Τζένσεν, Ράσμους Πρεν, ανέφερε σήμερα ότι υποστηρίζει την ιδέα του να ξεθαφτούν τα μινκ και να αποτεφρωθούν. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ζήτησε από την υπηρεσία προστασίας περιβάλλοντος να εξετάσει κατά πόσο αυτό είναι δυνατόν να γίνει, ενώ η βουλή θα ενημερωθεί σχετικά με το ζήτημα τη Δευτέρα.

Οι μακάβριοι χώροι ταφής, που φυλάσσονται 24 ώρες το 24ωρο προκειμένου να μην πλησιάσουν άνθρωποι ή ζώα, έχουν προκαλέσει παράπονα από κατοίκους της περιοχής για πιθανό κίνδυνο στην υγεία τους.

Οι αρχές λένε ότι δεν υπάρχει ρίσκο να μεταδοθεί ο κορωνοϊός από τους τάφους, αλλά οι ντόπιοι ανησυχούν για τον κίνδυνο του να μολυνθεί το πόσιμο νερό καθώς και μια λίμνη όπου άνθρωποι κάνουν μπάνιο και βρίσκεται λιγότερο από 200 μέτρα μακριά.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή