Στο στόχαστρο των χάκερ τα εμβόλια

Στο στόχαστρο των χάκερ τα εμβόλια

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca, παρασκευάστρια ενός από τα πιο υποσχόμενα εμβόλια κατά της COVID-19, βρέθηκε στο στόχαστρο χάκερ από τη Βόρεια Κορέα, αναφέρει το πρακτορείο Reuters. Οι επίδοξοι χάκερ προσπάθησαν να αποκτήσουν πρόσβαση στα άδυτα της φαρμακοβιομηχανίας, μέσω αγγελιών για εργασία στις ιστοσελίδες LinkedIn και WhatsApp, στις οποίες προσέφεραν απασχόληση σε εργαζομένους της. Στη συνέχεια έστελναν στα θύματά τους ηλεκτρονικές επιστολές με το περιεχόμενο της νέας δήθεν θέσης, οι οποίες έβριθαν κακόβουλου λογισμικού. Ετσι οι Βορειοκορεάτες θα μπορούσαν να αποκτήσουν τον έλεγχο του ηλεκτρονικού υπολογιστή του θύματός τους.

Την απόπειρα υποκλοπής επιβεβαίωσαν και οι υπηρεσίες πληροφοριών της Νότιας Κορέας, σύμφωνα με τις οποίες οι επίδοξοι χάκερ είχαν βάλει στο στόχαστρο νοτιοκορεατικές εταιρείες που πραγματοποιούν έρευνες για το εμβόλιο. Πριν από μία εβδομάδα η Microsoft είχε ανακοινώσει ότι Ρώσοι και Βορειοκορεάτες χάκερ είχαν αποπειραθεί να υποκλέψουν απόρρητα στοιχεία από τα δίκτυα επτά φαρμακοβιομηχανιών σε Νότια Κορέα, Καναδά, Γαλλία, Ινδία και ΗΠΑ. 

Για ψέματα και απόκρυψη της έκτασης της πανδημίας καταγγέλλει την τουρκική κυβέρνηση δημοσίευμα της γερμανικής Deutsche Welle. Το δημοσίευμα αναφέρεται σε καταγγελία του τουρκικού ιατρικού συλλόγου, σύμφωνα με την οποία τον τελευταίο μήνα καταγράφεται ραγδαία αύξηση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, που αγγίζει το 300%. Ανέκαθεν η μεθοδολογία καταγραφής των νέων κρουσμάτων στην Τουρκία ήγειρε υποψίες και ερωτήματα, καθώς στους αριθμούς των καθημερινών λοιμώξεων που ανακοινώνονται περιλαμβάνονται μόνο συμπτωματικοί ασθενείς. Για να αποσυμφορηθεί η κατάσταση, ο ιατρικός σύλλογος προτείνει επιβολή lockdown τουλάχιστον δύο εβδομάδων.

Τέλος, η Ουγγαρία θα συμφωνήσει την επόμενη εβδομάδα με τη Ρωσία για την αγορά του ρωσικού εμβολίου κατά της COVID-19, Sputnik-5. Η συμφωνία θα ακολουθήσει επίσκεψη Ούγγρων γιατρών στη Μόσχα όπου θα παρακολουθήσουν τη διαδικασία παρασκευής του σκευάσματος. Στη συνέχεια θα γίνει η αποστολή των απαιτούμενων δόσεων στη Βουδαπέστη, όπως ανακοίνωσε χθες ο Ρώσος υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο. Παρά τις αμφιβολίες που προκάλεσε η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του εμβολίου της AstraΖeneca, το Λονδίνο ζήτησε από τον βρετανικό ρυθμιστικό φορέα να το αξιολογήσει, ώστε να επισπευσθεί η έγκριση και διάθεσή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή