Στην Αττάλεια το «Oruc Reis» – Η τακτική της Άγκυρας

Στην Αττάλεια το «Oruc Reis» – Η τακτική της Άγκυρας

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έπειτα από σχεδόν ενάμιση συνεχή μήνα δραστηριοτήτων σε μια περιοχή ανάμεσα στη Ρόδο και το Καστελλόριζο το ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» επέστρεψε τα ξημερώματα της Δευτέρας στο λιμάνι της Αττάλειας.

Οι προθέσεις των Τούρκων είχαν φανεί από τις 21:00 το βράδυ της Κυριακής, όταν το «Oruc Reis» βγήκε από την περιοχή που είχε δεσμεύσει η Τουρκία με παράνομη Navtex και ανέβασε ταχύτητα.

Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες ημέρες το «Oruc Reis» έφθασε ακόμα και στα 7 ν.μ. νότια του Καστελλόριζου.

Το τουρκικό σεισμογραφικό/ερευνητικό πλοίο επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας, μαζί με τα συνοδευτικά πλοία Αταμάν και Τζένγκις Χαν, προκειμένου να προχωρήσει στις απαραίτητες εργασίες συντήρησης.

Η ενέργεια αυτή ενδέχεται να σχετίζεται με την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα συζητήσει για το ενδεχόμενο κυρώσεων αλλά και την αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο με την εκλογή του Τζο Μπάιντεν.

«Εμείς πάντα βλέπουμε τη χώρα μας ως αναπόσπαστο τμήμα της Ευρώπης», διακήρυττε ο Ταγίπ Ερντογάν σε τηλεδιάσκεψη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) την περασμένη Κυριακή, προσθέτοντας ότι στρατηγικός στόχος του ήταν και παραμένει η «πλήρης ένταξη» της Τουρκίας στην Ε.Ε.. Την ίδια ώρα, ο υπ’ αριθμόν ένα πολιτικός του σύμβουλος, Ιμπραχήμ Καλίν έσπευδε στις Βρυξέλλες γεμάτος υποσχέσεις προς τους Ευρωπαίους: «Θα υιοθετήσουμε αλλαγές, θα καταθέσουμε νέους νόμους. Η ευρωπαϊκή προοπτική μας εξακολουθεί να έχει κρίσιμη σημασία, δεν είναι χαμένη υπόθεση. Νέα νομοθετικά μέτρα θα ενισχύσουν τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών».

Εύλογα θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι ο Τούρκος πρόεδρος επιδίδεται σε ανέξοδες χειρονομίες καλής θέλησης για να αποφύγει την επιβολή κυρώσεων στη Σύνοδο Κορυφής της 10ης και 11ης Δεκεμβρίου. Άλλωστε και η έντονη αντιπαράθεση μεταξύ Άγκυρας και Βερολίνου για τη νηοψία που πραγματοποίησε γερμανική φρεγάτα σε τουρκικό εμπορικό σκάφος στα ανοιχτά της Λιβύης, έδειξε ότι ο δρόμος της εξομάλυνσης παραμένει δύσβατος. Παραμένει γεγονός, όμως, ότι αυτή τη φορά η θέση του Ερντογάν είναι πολύ δυσχερέστερ, με την πολύ επικίνδυνη κατάσταση της οικονομίας να αποτελεί το κεντρικό πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει αυτή τη στιγμή ο Τούρκος πρόεδρος.

Η Άγκυρα ανέβασε επικίνδυνα την ένταση με την Ελλάδα

Χθες πάντως το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανέβασε την ένταση με την Ελλάδα στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς την κατηγόρησε για παραβιάσεις, παρενοχλήσεις, παράνομες Navtex και έκανε λόγο για έρευνες του «Oruc Reis» στην «τουρκική υφαλοκρηπίδα».

Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση και για την αεροναυτική άσκηση «Μέδουσα» στα ανοιχτά της Αιγύπτου με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Κύπρου.

H εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας Πινάρ Καρά, δήλωσε πως «η Ελλάδα εξακολουθεί να αυξάνει την ένταση στην περιοχή, συνεχίζει τις προβοκατόρικες παρενοχλήσεις και παραβιάσεις και συνεχίζει να διατηρεί μια στάση μη συμφωνίας καθώς αρνείται τον διάλογο και πηγαίνει τις διαφορές σε τρίτους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή