Προβληματίζει τους επιστήμονες η διάρκεια της αυτοαπομόνωσης

Προβληματίζει τους επιστήμονες η διάρκεια της αυτοαπομόνωσης

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς συγκεντρώνονται όλο και περισσότερα δεδομένα για το πόσο διαρκεί η πιο μολυσματική και μεταδοτική φάση της νόσου Covid-19 στους περισσότερους ανθρώπους (συνήθως από δύο μέρες πριν την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων έως πέντε μέρες μετά), οι επιστήμονες και οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές των κρατών αντιμετωπίζουν ένα δίλημμα «Μήπως θα έπρεπε να μειωθεί η διάρκεια της συνιστώμενης απομόνωσης των ασθενών, πολλώ μάλλον αν κάτι τέτοιο τους δώσει μεγαλύτερο κίνητρο να υπακούουν στις οδηγίες;».

Τον Σεπτέμβριο η Γαλλία μείωσε από 14 σε επτά τις απαιτούμενες μέρες απομόνωσης των ατόμων που διαγιγνώσκονται με κορωνοϊό. Από την άλλη, η Γερμανία εξετάζει την περαιτέρω μείωση στις πέντε μέρες.

Στις ΗΠΑ, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), σύμφωνα με τους New York Times, εξετάζουν τη συρρίκνωση του εν λόγω χρονικού  διαστήματος που σήμερα αγγίζει τις δέκα ημέρες ως ελάχιστη απομόνωση. Μάλιστα, πιθανολογείται ότι θα εκδώσουν νέες οδηγίες, ίσως και την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με δύο ομοσπονδιακούς αξιωματούχους. Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο τα DCD είχαν περιορίσει τη συνιστώμενη περίοδο απομόνωσης από 14 σε δέκα μέρες.

Στη Βρετανία, από σχετική έρευνα προέκυψε ότι μόνο ο ένας στους πέντε ανθρώπους απομονώνεται πραγματικά για δέκα μέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων. «Ακόμη κι αν κάνουμε περισσότερα τεστ, αν δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι θα αυτο-απομονωθούν, τότε δεν νομίζω ότι θα μπορέσουμε να ελέγξουμε την εξάπλωση του κορωνοϊού», δήλωσε η λοιμωξιολόγος  ΜάγκεΤσέβικ του Πανεπιστημίου Σεντ ‘Αντριους της Σκωτίας κι επικεφαλής πρόσφατης, σημαντικής μεγάλης μελέτης στο ιατρικό περιοδικό Lancet Microbe. Σύμφωνα με την ίδια, είναι πιθανότερο κάποιος φορέας του SARS-CoV-2 να τον μεταδώσει έως την πέμπτη μέρα από την έναρξη των συμπτωμάτων του.

Η μελέτη (μετα-ανάλυση) επιβεβαιώνει ότι ένας άνθρωπος είναι πιο μεταδοτικός στο αρχικό στάδιο της λοίμωξης Covid-19, όταν συνήθως έχει μεγαλύτερο ιικό φορτίο. Γι’ αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι κρίσιμη η έγκαιρη απομόνωση όσων έχουν μολυνθεί. Προηγούμενες έρευνες είχαν καταλήξει στην εκτίμηση ότι οι άνθρωποι είναι πιο μεταδοτικοί μία έως δύο μέρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων. Σε συνδυασμό και με τη νέα μελέτη, η πρώτη εβδομάδα της λοίμωξης φαίνεται να είναι η πιο επικίνδυνη για μετάδοση.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, βασικό πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι κάνουν τεστ κορωνοϊού αφού περάσουν τουλάχιστον μία έως δύο μέρες, αφότου αρχίσουν να νιώθουν άρρωστοι. Αν προστεθεί και η καθυστέρηση δύο έως τριών ημερών για να βγουν τα αποτελέσματα του μοριακού τεστ, τότε συχνά μαθαίνει κανείς ότι έχει μολυνθεί από τον ιό, όταν πια πλησιάζει προς το τέλος της πιο μεταδοτικής περιόδου του (το πρόβλημα είναι μικρότερο με τα γρήγορα τεστ ανίχνευσης αντιγόνου). Γι’ αυτό, ολοένα περισσότεροι επιστήμονες τάσσονται υπέρ της σύντμησης της διάρκειας απομόνωσης.

Σημειώνεται ότι λίγοι ασθενείς που έχουν μεγάλο ιικό φορτίο ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να αποβάλουν τον ιό στο περιβάλλον ακόμη και 20 μέρες -καμιά φορά έως και τρεις μήνες- μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Με δεδομένο όμως ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αρρωσταίνουν ήπια από τον κορωνοϊό και τον μεταδίδουν για περίπου μία εβδομάδα, το δίλημμα είναι προφανές: πρέπει οι υγειονομικές αρχές να μικρύνουν το χρόνο απομόνωσης (ιδίως αν αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι θα συμμορφωθούν) ή η απομόνωση δεν πρέπει να συντομευθεί, προκειμένου να καλύπτει σχεδόν κάθε περιστατικό, έστω και με μεγαλύτερο τίμημα για την κοινωνία και την οικονομία;

Λοιμωξιολόγοι, όπως η Δρ. Τσέβικ, τάσσονται πλέον υπέρ της πενθήμερης απομόνωσης. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Δρ. Μάικλ Μίνα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ υπογραμμίζει πως «ακόμη κι αν κάνει κάποιος αμέσως το μοριακό τεστ PCR, την πρώτη κιόλας μέρα των συμπτωμάτων του, μέχρι να πάρει τα αποτελέσματα, το 90% της αποβολής του κορωνοϊού στο περιβάλλον του θα έχει ολοκληρωθεί, καθώς, όπως έδειξε και η νέα μετα-ανάλυση, το “παράθυρο” μετάδοσης είναι πολύ σύντομο».

Σύμφωνα με τον επιδημιολόγο Στέφαν Μπάραλ του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, αν μια μικρότερη περίοδος απομόνωσης ενθαρρύνει περισσότερους ανθρώπους να αυτό-απομονωθούν, το όφελος θα είναι μεγαλύτερο από τον όποιο αυξημένο κίνδυνο για την κοινότητα, επειδή λίγοι ασθενείς θα συνεχίσουν να αποβάλουν ένα μικρό ιικό φορτίο μετά την πέμπτη μέρα από την έναρξη των συμπτωμάτων τους. Σε αυτό δήλωσε σύμφωνη και η ιολόγος ‘Αντζελα Ρασμούσεν του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν της Ουάσιγκτον.

Να αναφερθεί ότι οι ασυμπτωματικοί ασθενείς φαίνεται ότι συνήθως αποβάλλουν τον κορωνοϊό ακόμη πιο γρήγορα από το σώμα τους (αλλά στο μεταξύ έχουν κάνει τη «ζημιά» σε άλλους γύρω τους). Επίσης, οι ηλικιωμένοι μεταδίδουν τον ιό για περισσότερες μέρες από ότι οι νέοι και τα παιδιά, είναι όμως πολύ σπάνιο να είναι μεταδοτικοί μετά από εννέα μέρες λοίμωξης.

Επειδή η μεταδοτικότητα του κορονοϊού κορυφώνεται αρκετά γρήγορα, μια συνέπεια είναι ότι κινδυνεύουν περισσότερο να κολλήσουν οι γιατροί και νοσηλευτές στις απλές κλινικές νοσηλείας και όχι στις μονάδες εντατικής θεραπείας, όπου όταν πια φθάνει ο ασθενή βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και συνήθως δεν είναι πια τόσο μεταδοτικός.

Τέλος, η Τσέβικ συμβουλεύει να απομονώνεται μόνος του όποιος νιώθει το παραμικρό σύμπτωμα, όπως ενοχλήσεις στο λαιμό και πόνους στο κεφάλι ή στους μυς (αν και αυτά τα συμπτώματα μπορεί κάλλιστα να αφορούν άλλες λοιμώξεις, όπως ένα απλό κρυολόγημα) και να κάνει αργότερα ένα γρήγορο τεστ για να επιβεβαιώσει αν έχει κορωνοϊό ή όχι. Χρήσιμα θα είναι εν προκειμένω τα νέα κατ’ οίκον γρήγορα τεστ, που θα δείχνουν άμεσα αν κάποιος έχει κορωνοϊό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή