ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: Επικυρώνει τη νίκη και στελεχώνει το επιτελείο του

Μπάιντεν: Επικυρώνει τη νίκη και στελεχώνει το επιτελείο του

Μετά από σειρά Πολιτειών -όπου το αποτελέσμα κρίθηκε εκ των υστέρων- η Αριζόνα και το Γουισκόνσιν επικύρωσαν τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, επιβεβαιώνοντας την επιτυχία του απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ακόμη δεν έχει παραδεχθεί άμεσα την ήττα του.

«Σήμερα υπογράψαμε την επικύρωση (των αποτελεσμάτων) των εκλογών του 2020 στην Αριζόνα», ανέφερε μέσω του Twitter ο Νταγκ Ντάσεϊ, ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της Πολιτείας αυτής η οποία πέρασε για πρώτη φορά στους Δημοκρατικούς μετά από περίπου 25 χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο Μπάιντεν κέρδισε με διαφορά μόλις 10.457 ψήφων σε σύνολο περίπου 3,5 εκατομμυρίων.

Από την πλευρά της η Κέιτι Χομπς, η υπουργός Εσωτερικών της Πολιτείας, που είναι αρμόδια για τις εκλογές, έκανε λόγο για μια διαδικασία που διεξήχθη «με διαφάνεια, ακρίβεια και ισότητα (…) παρά τους πολλούς, αβάσιμους ισχυρισμούς για το αντίθετο».

Η επικύρωση των αποτελεσμάτων δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι θα σταματήσουν οι προσφυγές στα δικαστήρια, γιατί η νομοθεσία της Αριζόνας επιτρέπει στους υποψηφίους να αμφισβητούν δικαστικά τα αποτελέσματα ακόμη και μετά την επικύρωσή τους.

Από τις αμφίρροπες Πολιτείες τις οποίες κέρδισε ο Μπάιντεν, η μοναδική που δεν είχε επικυρώσει ακόμη τα αποτελέσματα ήταν το Γουισκόνσιν, κάτι που έπραξε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας)

Ο Μπάιντεν στελεχώνει το επιτελείο του

Την ίδια ώρα ο εκλεγμένος πρόεδρος στήνει το επιτελείο του με την πρώην επικεφαλής της FED, Τζάνετ Γέλεν να ετοιμάζεται να αναλάβει το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε το επιτελείο μετάβασης του Τζο Μπάιντεν σε γραπτή του ανακοίνωση.

Επιπλέον, αναπληρωτής υπουργών Οικονομικών θα είναι ο Γουόλι Αντεμεγιό (Wally Adeyemo), η Νίρα Τάντεμ (Neera Tanden) θα τοποθετηθεί διευθύντρια του Γραφείου Προϋπολογισμού και η Σεσίλια Ράουζ, επικεφαλής της Επιτροπής Οικονομικών Συμβούλων.

Η έμφαση στην ισότητα μεταξύ των φύλων δεν περιορίζεται φυσικά στον τομέα της Οικονομίας. Πολλές είναι οι ηχηρές επιλογές του Τζο Μπάιντεν που έχουν εκπέμψει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ισότητας των φύλων, με πρώτη φυσικά την γερουσιαστή Κάμαλα Χάρις ως αντιπρόεδρο, ενώ τις τελευταίες ημέρες ανακοίνωσε τον διορισμό της Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ ως μόνιμης αντιπροσώπου των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη και της Ελληνοαμερικανίδας Τζεν Ψάκι ως εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου

Ο νέος πρόεδρος δείχνει αποφασισμένος να αφήσει το αποτύπωμά του στο οικοδόμημα της ισότητας των φύλων. Όπως είχε δεσμευθεί να επιλέξει γυναίκα για αντιπρόεδρο, έτσι έχει δεσμευθεί ότι εάν του δοθεί η ευκαιρία να διορίσει μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, θα επιλέξει μαύρη γυναίκα.