ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Ο ενδεδειγμένος χρόνος απομόνωσης

Ο ενδεδειγμένος χρόνος απομόνωσης

Τα στοιχεία που συλλέγουν οι γιατροί για τον κορωνοϊό δημιουργούν δίλημμα για τις υγειονομικές υπηρεσίες: είναι σωστό να μειωθεί ο χρόνος απομόνωσης, αν αυτό σημάνει ότι περισσότεροι μολυσμένοι πολίτες θα υπακούσουν στις οδηγίες; 

Το αμερικανικό κέντρο λοιμώξεων CDC συνιστά ότι όσοι μολυνθούν από κορωνοϊό πρέπει να παραμένουν σε απομόνωση τουλάχιστον για 10 ημέρες, από την πρώτη εκδήλωση συμπτωμάτων. Η απομόνωση αφορά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ σε καραντίνα τίθενται όσοι έχουν έλθει σε επαφή με τον ιό, αλλά δεν έχουν νοσήσει. Η υπηρεσία εξετάζει τώρα τη μείωση του χρόνου αυτού, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται εντός της εβδομάδας.

Τον Σεπτέμβριο, η Γαλλία μείωσε τον χρόνο υποχρεωτικής απομόνωσης από 14 σε 7 ημέρες, ενώ η Γερμανία μελετά μείωσή του στις 5 ημέρες. Η επιλογή των 5 ημερών θα είναι πιο «εύπεπτη» για τους μολυσμένους, αυξάνοντας τις πιθανότητες υπακοής τους, λέει η λοιμωξιολόγος του Πανεπιστημίου του Σεντ Αντριους, δρ Μουγκέ Τσεβίκ, επικεφαλής της έρευνας, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση The Lancet Microbe.

Πρόσφατη έρευνα στη Βρετανία έδειξε ότι μόλις ένας σε κάθε πέντε ανθρώπους που προσβλήθηκαν από κορωνοϊό είχε τη δυνατότητα να απομονωθεί για 10 ημέρες. «Ακόμη και με περισσότερα τεστ, αν δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι οι άνθρωποι τίθενται σε καθεστώς αυτοαπομόνωσης, δεν θα μπορέσουμε να ελέγξουμε την εξάπλωση», λέει η δρ Τσεβίκ. Η ομάδα εξέτασε τη λεγόμενη «κινητικότητα» του κορωνοϊού, κατά τη διάρκεια της μόλυνσης. 

Οι ασυμπτωματικοί ασθενείς μοιάζουν να διαθέτουν ανάλογο ιικό φορτίο με όσους εμφανίζουν συμπτώματα. Οι ασυμπτωματικοί, όμως, απαλλάσσονται πιο γρήγορα από το ιικό φορτίο αυτό. Οι ασθενείς με COVID-19 είναι πιο μεταδοτικοί μία ή δύο ημέρες πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων και πέντε ημέρες αφότου τα συμπτώματα εμφανισθούν. Οι ασθενείς μπορεί να μεταφέρουν γενετικά τμήματα του ιού στη μύτη ή στον λαιμό τους για 17 ημέρες και σε κάποιες περιπτώσεις για τρεις μήνες.

Λίγοι ασθενείς μπορεί να μεταφέρουν τον ιό στους πνεύμονές τους για διάστημα 8 ημερών μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων. Για τους ασθενείς αυτούς, η διάρκεια της απομόνωσης πρέπει να είναι μεγαλύτερη των 5 ημερών.