Τουρκία: Υπό κράτηση δεκάδες στρατιωτικοί

Τουρκία: Υπό κράτηση δεκάδες στρατιωτικοί

44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό κράτηση τέθηκαν δεκάδες στρατιωτικοί στην Τουρκία, κατά τη διάρκεια επιχείρησης εναντίον υποστηρικτών του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί η Άγκυρα ως ενορχηστρωτή της απόπειρας πραξικοπήματος το 2016. Ο Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ, έχει αρνηθεί τις κατηγορίες.

Η αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σε 39 επαρχίες της Τουρκίας, με στόχο τη σύλληψη 82 στρατιωτικών, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu. Μέχρι στιγμής, τέθηκαν υπό κράτηση 63 άτομα, ενώ η επιχείρηση συνεχίζεται.

Παράλληλα, η εισαγγελία της Σμύρνης διέταξε την απόλυση 848 στρατιωτικών, συμπεριλαμβανομένων υψηλόβαθμων αξιωματικών.

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, περίπου 80.000 άνθρωποι κρατούνται εν αναμονή της δίκης τους και σχεδόν 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι, στρατιωτικό προσωπικό και άλλοι έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα. Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έχουν εκδιωχθεί από τον τουρκικό στρατό.

Την περασμένη εβδομάδα, τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε εκατοντάδες αξιωματικούς του στρατού, πιλότους και πολίτες για την αποτυχημένη προσπάθεια ανατροπής του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Με πληροφορίες από Reuters, Anadolu

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή