Γερμανία: Αντιπαράθεση μεταξύ CDU και CSU

Γερμανία: Αντιπαράθεση μεταξύ CDU και CSU

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Για πόσο χρονικό διάστημα μπορεί η Ενωση Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) να καθυστερεί την επιλογή υποψηφίου καγκελαρίου για τις βουλευτικές εκλογές του φθινοπώρου; Οι γνώμες στους κόλπους των δύο εταίρων διίστανται, καθώς ο επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών, πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, πιέζει για μετάθεση, πιθανώς υπολογίζοντας ότι αυτό θα βοηθούσε τη δική του υποψηφιότητα. 

Παραδοσιακά, το αξίωμα του υποψηφίου καγκελαρίου ταυτίζεται με αυτό του επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών, αλλά ο Ζέντερ υποστηρίζει ότι η επιλογή μπορεί να περιμένει ώς τον Μάιο, ελπίζοντας ότι θα υπάρξει χρόνος ώστε η σκυτάλη του υποψηφίου θα περάσει από τους Χριστιανοδημοκράτες στους Χριστιανοκοινωνιστές, δηλαδή στον ίδιο.

«Διαφωνώ κατηγορηματικά», δήλωσε το στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών Φόλκερ Μπουφιέ, απαντώντας στον Σέντερ μέσω των εφημερίδων του ομίλου Funke. «Οταν εκλέξουμε επικεφαλής του κόμματος, πρέπει να αποφασίσουμε το ταχύτερο ποιος θα είναι υποψήφιος καγκελάριος». Η Αγκελα Μέρκελ ολοκληρώνει την τέταρτη τετραετία της στην εξουσία και έχει ανακοινώσει ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφια. Η διάδοχός της στην ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, που αρχικά εθεωρείτο η πιθανότερη νέα υποψήφια καγκελάριος, παραιτήθηκε από το αξίωμά της την άνοιξη, υπό το κράτος έντονων εσωκομματικών πιέσεων. Η επιδημία του κορωνοϊού έχει καθυστερήσει την εκλογή διαδόχου, η οποία έχει οριστεί για τον Ιανουάριο. 

Στο ερώτημα εάν υπάρχει περίπτωση οι Χριστιανοδημοκράτες να προκρίνουν για τη θέση του υποψηφίου καγκελαρίου τον επικεφαλής του ελάσσονος εταίρου τους, ο Μπουφιέ απάντησε: «Ο νέος επικεφαλής πρέπει να πει τι θέλει και πώς επιθυμεί να προχωρήσουμε. Και το κόμμα, που μόλις θα τον έχει εκλέξει, δεν θα τον “αδειάσει”. Στα αδελφά κόμματα επικρατεί σύμπνοια και αυτό θα το φροντίσει πάνω από όλα ο νέος επικεφαλής». Για το αξίωμα θα αναμετρηθούν ο πρώην πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών και μετέπειτα επικεφαλής της γερμανικής Blackrock, Φρίντριχ Μερτς, ο επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής Νόρμπερτ Ρέντκεν και ο πρωθυπουργός του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Αρμιν Λάσετ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή