Δύσκολο δίλημμα για την Τεχεράνη

Δύσκολο δίλημμα για την Τεχεράνη

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέρα από την αυτονόητη, δριμεία καταδίκη της δολοφονίας του Ιρανού επιστήμονα και τις αόριστες προειδοποιήσεις για τιμωρία των δραστών, η ιρανική ηγεσία δεν έδωσε σαφείς ενδείξεις για τον τρόπο με τον οποίο εννοεί να αντιδράσει. Ο ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος έχει τον τελικό λόγο στα κρίσιμα ζητήματα εθνικής ασφαλείας, υποσχέθηκε «αποφασιστική τιμωρία των δραστών κι εκείνων που έδωσαν τις διαταγές», χωρίς να συγκεκριμενοποιήσει τις προθέσεις του. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί επέρριψε ευθέως την ευθύνη στο Ισραήλ, αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί ότι δεν ευνοεί μια άμεση, στρατιωτικού τύπου απάντηση. «Θα απαντήσουμε στη δολοφονία του μάρτυρα Φαχριζαντέχ τον κατάλληλο χρόνο. Το ιρανικό έθνος είναι αρκετά έξυπνο για να πέσει στην παγίδα των σιωνιστών, που θέλουν να δημιουργήσουν χάος», δήλωσε.

Ο Καρίμ Σατζαντπούρ, ειδικός σε θέματα Ιράν στο Ιδρυμα Carnegie, περιέγραφε ως εξής τα σκληρά διλήμματα της ιρανικής ηγεσίας: «Η αναστήλωση της οικονομίας επιβάλλει να υπάρξει ολική ή, έστω, μερική συμφωνία επιστροφής στη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Αλλά η επιβεβαίωση της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας και η διάσωση του κύρους του καθεστώτος επιβάλλουν στο Ιράν να εκδικηθεί για τις δολοφονίες του Σουλεϊμανί και του Φαχριζαντέχ. Η εξυπηρέτηση της δεύτερης ανάγκης θα περιπλέξει την πρώτη, και αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους, πιθανότατα, που οδήγησαν στη δολοφονία του Ιρανού επιστήμονα».

Στο στρατόπεδο των σκληροπυρηνικών, τα τύμπανα πολέμου χτυπούν δυνατά. Η ακραία συντηρητική εφημερίδα Kayhan καλούσε την Κυριακή σε επίθεση εναντίον του λιμανιού της Χάιφα, στο Ισραήλ, με στόχο την καταστροφή των υποδομών και την εξόντωση όσο το δυνατόν περισσότερων Ισραηλινών, εάν αποδειχθεί ότι το Ισραήλ οργάνωσε την επίθεση. Από την πλευρά του, ο Μοχσέν Ρεζάι, πρώην διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης και σήμερα γραμματέας του Συμβουλίου Αξιολόγησης, σημαντικού κρατικού θεσμού, ζητούσε να επανεξετάσει η χώρα του τη συμμετοχή της στη συμφωνία μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων. Ενδεικτικό των αυξανόμενων εντάσεων στην περιοχή είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε ότι έστειλε εκ νέου στη Μ. Ανατολή το αεροπλανοφόρο «Νίμιτς».

Στην περίπτωση της δολοφονίας Σουλεϊμανί, η Τεχεράνη είχε περιοριστεί σε μικρής κλίμακας αντίποινα εναντίον αμερικανικών στόχων στη Βαγδάτη, μέσω σιιτικών πολιτοφυλακών. Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει τις μεγάλες στρατιωτικές και πολιτικές δυσκολίες που ενέχει η απόφαση για πιο τολμηρές πράξεις εκδίκησης.

Ρωσία, Τουρκία, Ιράκ και άλλα αραβικά κράτη, συμπεριλαμβανομένων των Εμιράτων, που πρόσφατα αποκατέστησαν σχέσεις με το Ισραήλ, καταδίκασαν αποφασιστικά τη δολοφονία, ενώ τα Ην. Εθνη και η Γερμανία κάλεσαν όλες τις πλευρές σε αυτοσυγκράτηση για αποφυγή επικίνδυνης κλιμάκωσης της έντασης. Δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση από την κυβέρνηση Τραμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή