Μεγαλώσαμε με την ελληνικότητα που μας δίδαξε ο παππούς, λέει ο πατέρας της Τζένιφερ Ψάκι

Μεγαλώσαμε με την ελληνικότητα που μας δίδαξε ο παππούς, λέει ο πατέρας της Τζένιφερ Ψάκι

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη διαδρομή της οικογένειας Ψάκι από τη Θεσσαλονίκη των αρχών του περασμένου αιώνα έως… τον Λευκό Οίκο αναφέρθηκε ο Τζέιμς Ψάκι, πατέρας της νέας εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Τζένιφερ.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Τζέιμς Ψάκι δήλωσε ότι έμεινε έκπληκτος όταν πληροφορήθηκε τα νέα καθήκοντα της κόρης του.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Πώς αντιδράσατε όταν μάθατε ότι η κόρη σας ανέλαβε αυτή τη θέση; 

Τζέιμς Ψάκι: «Σοκαρίστηκα κι έμεινα έκπληκτος και βέβαια ήμουν πολύ περήφανος. Όπως ξέρετε είχε μια μεγάλη καριέρα και η νέα δουλειά είναι ακόμη ένα στάδιο σε αυτή τη διαδρομή. Και είμαι ενθουσιασμένος για τη νέα κυβέρνηση γιατί είχαμε τέσσερα πολύ δύσκολα χρόνια εδώ στην Αμερική με αυτό τον άνθρωπο στο Λευκό Οίκο».

Μπορείτε να μας πείτε κάποια πράγματα για την οικογένειά σας και την σχέση σας με την Ελλάδα;

Τζέιμς Ψάκι: «Ο παππούς μου είχε γεννηθεί στην Θεσσαλονίκη και ήρθε σ’ αυτή τη χώρα το 1904. Ήταν ένα από τα 14 παιδιά και ήταν ο νεότερος από επτά αδέρφια. Όλα αυτά τα αδέρφια ήρθαν στην Αμερική ο καθένας σε διαφορετική χρονική στιγμή όπως γινόταν άλλωστε εκείνη την εποχή. Ήρθαν εδώ και ξεκίνησε μια επιχείρηση εισαγωγών, ασχολήθηκαν με τις εισαγωγές λαδιού, και άνοιξαν διάφορες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Δεν ήξεραν να μιλάνε αγγλικά. Αλλά είχαν επιχειρηματικό πνεύμα και ξεκίνησαν διάφορες δουλειές. Και αποταμίευσαν αρκετά χρήματα για να στείλουν πίσω στην Ελλάδα και να φέρουν τα επόμενα μέλη της οικογένειας εδώ. Στο τέλος ήρθαν και οι γονείς τους που έζησαν εδώ. Ο παππούς μου πήγε στην ιατρική σχολή του Τζορτζτάουν και την τελείωσε το 1913.

Παντρεύτηκε μία νοσοκόμα ιρλανδικής προέλευσης και έκανε έξι παιδιά. Δύο αγόρια και τέσσερα κορίτσια. Ο πατέρας μου είναι μεγαλύτερος από αυτά και ήταν επίσης γιατρός και τελείωσε κι αυτός την ιατρική σχολή Τζορτζτάουν. Και μάλιστα συμμετείχε και στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο».

Η κόρη σας είναι πολύ περήφανη για την ελληνική της καταγωγή, το είπε αυτό δημοσίως σε μία ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ το 2013. Ποια θεωρείτε ότι είναι τα στοιχεία της ελληνικής της κληρονομιάς που μπορείτε να δείτε σε αυτήν;

Τζέιμς Ψάκι: «Μεγαλώσαμε στην οικογένειά μας με μια έντονη ελληνικότητα από αυτά που μας δίδαξε ο παππούς μου. Εγώ πάντα αυτοπροσδιοριζόμουν ως Έλληνας πάρα ως Ιρλανδός. Προφανώς έχω κομμάτια από κάθε κουλτούρα αλλά νομίζω ότι η ελληνική κληρονομιά μας προσφέρει το επιχειρηματικό πνεύμα, την ανεξαρτησία και μία αφοσίωση σε ένα συγκεκριμένο σκοπό στη ζωή μας».

Πηγή: ΣΚΑΪ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT