Κινεζική ιστορία με «δράκο» για την πανδημία

Κινεζική ιστορία με «δράκο» για την πανδημία

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κακή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από το Πεκίνο, η οποία εξελίχθηκε στη σημερινή φονική πανδημία, υποδεικνύουν απόρρητα έγγραφα της κινεζικής κυβέρνησης, που ήρθαν σε γνώση του CNN. Η Κίνα, ήδη από την εμφάνιση του νέου κορωνοϊού στη Γουχάν της επαρχίας Χουμπέι, ανακοίνωνε πολύ λιγότερα από τα πραγματικά κρούσματα, πιθανώς μόνο το 50%. Ταυτόχρονα, συστηματικά υποβάθμιζε τον κίνδυνο και δεν πραγματοποιούσε ενδελεχή ιχνηλάτηση των επιβεβαιωμένων λοιμώξεων, με αποτέλεσμα τη γιγάντωση της υγειονομικής κρίσης.

Οι 117 σελίδες διαβαθμισμένων εγγράφων του Περιφερειακού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) της Χουμπέι διέρρευσαν στο CNN από πρώην εργαζόμενο στις κινεζικές υγειονομικές υπηρεσίες και στη συνέχεια αναλύθηκαν από έξι ειδικούς προκειμένου να διαπιστωθεί η γνησιότητά τους. Η ανάγνωσή τους αποκαλύπτει ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας απέκρυπτε ζωτικής σημασίας πληροφορίες για τον παθογόνο παράγοντα, από τον Οκτώβριο του 2019 έως τον Απρίλιο του 2020, χωρίς, ωστόσο, αυτό να γίνεται απαραιτήτως σκόπιμα. 

Στις 10 Φεβρουαρίου Κινέζοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν 2.478 νέα κρούσματα COVID-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων παγκοσμίως σε περισσότερα από 40.000. Ομως απόρρητο έγγραφο του κινεζικού CDC της επαρχίας κατέγραφε 5.918 νέα κρούσματα, μεταξύ των οποίων επιβεβαιωμένα και ύποπτα. Eπίσης, έκθεση στις αρχές Μαρτίου ανέφερε ότι ο μέσος χρόνος μεταξύ της έναρξης των συμπτωμάτων μέχρι τη διάγνωση ανέρχεται σε 23,3 ημέρες, γεγονός που προκάλεσε μεγάλες καθυστερήσεις στην έγκαιρη αντιμετώπιση των αρρώστων.

Ταυτόχρονα αποκαλύπτεται ότι στα τέλη του 2019 είχε ξεσπάσει στην επαρχία επιδημία γρίπης με 20πλάσια κρούσματα συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, στην πόλη Γουχάν αλλά κυρίως στις πόλεις Γιτσάνγκ και Σιανίνγκ. Η επιδημία αυτή ουδέποτε έγινε γνωστή. Οι αναλυτές του CNN εκτιμούν ότι οι δύο επιδημίες δεν συνδέονται αλλά πιθανολογούν ότι η εισβολή της γρίπης δυσχέρανε τον εντοπισμό και τη διαχείριση του νέου κορωνοϊού. 

«Εγιναν λάθη –και όχι μόνο επιστημονικά–, αλλά και γραφειοκρατικά και σφάλματα πολιτικής σκοπιμότητας στον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας», σχολίασε ο Γιανζόνγκ Χουάνγκ του ινστιτούτου μελετών Council on Foreign Affairs με έδρα την Ουάσιγκτον. «Δεν είναι απαραίτητο να πρόκειται για σκόπιμη συγκάλυψη. Ακόμη όμως και αν επικρατούσε πλήρης διαφάνεια, αυτό δεν θα απέτρεπε την υποβάθμιση της υγειονομικής απειλής από τον πρόεδρο Τραμπ ή την εξέλιξή της σε πανδημία», κατέληξε.
Οι κινεζικές αρχές δεν σχολίασαν τις αποκαλύψεις του CNN.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή