Μπάιντεν: Δεν θα καταργήσει άμεσα την εμπορική συμφωνία με την Κίνα

Μπάιντεν: Δεν θα καταργήσει άμεσα την εμπορική συμφωνία με την Κίνα

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν προτίθεται να καταργήσει άμεσα την Πρώτη Φάση της εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα την οποία υπέγραψε η κυβέρνηση Τραμπ, ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «The New York Times».

Σε συνέντευξή του ο Μπάιντεν ανέφερε ότι έκρινε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να είναι σε θέση ισχύος στις διαπραγματεύσεις με την Κίνα και πρέπει να «ανακτήσουν» τη θέση αυτή.

«Δεν πρόκειται να κάνω κινήσεις άμεσα, και το ίδιο ισχύει για τους δασμούς» που επέβαλε ο Τραμπ σε σωρεία κινεζικών προϊόντων, δήλωσε ο Μπάιντεν. «Δεν πρόκειται να προκαταβάλω τις επιλογές μου», εξήγησε. «Κατά την άποψή μου, δεν έχουμε (θέση ισχύος) ακόμη», επέμεινε.

Σύμφωνα με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, χρειάζεται να υπάρξει συναίνεση των δύο κομμάτων και να αυξηθούν οι επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη, στις υποδομές και στην παιδεία, ώστε η χώρα να είναι σε θέση να ανταγωνιστεί επαρκέστερα την Κίνα.

«Θέλω να εξασφαλίσω ότι θα δώσουμε σκληρή μάχη, επενδύοντας πρώτα στην Αμερική», είπε ο Μπάιντεν.

Με τη Φάση 1, κείμενο που υπογράφτηκε νωρίτερα φέτος, η Κίνα δεσμεύθηκε πως θα αυξήσει τις αγορές αμερικανικών προϊόντων και υπηρεσιών κατά τουλάχιστον 200 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 και το 2021.

Η συμφωνία εξάλλου δεν προέβλεπε την άρση των δασμών 25% σε κινεζικά βιομηχανικά αγαθά και εξαρτήματα αξίας 250 δισεκ. δολαρίων που χρησιμοποιούνται από αμερικανικές βιομηχανίες, ούτε τους δασμούς που επέβαλε η Κίνα σε αντίποινα σε διάφορα αμερικανικά αγαθά αξίας 100 δισεκ. δολαρίων.

Η ομάδα του Μπάιντεν θα επιδιώξει να αντιμετωπίσει τις «καταχρηστικές πρακτικές» της Κίνας, όπως «την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, το ντάμπινγκ προϊόντων, τις παράνομες κρατικές επιδοτήσεις σε εταιρείες» και τις εξαναγκαστικές «μεταφορές τεχνολογίας» από αμερικανικές εταιρείες σε κινεζικές, είπε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ στον Φρίντμαν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή