Βρετανία: Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι- Πώς θα γίνει η διαδικασία

Βρετανία: Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι- Πώς θα γίνει η διαδικασία

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα εμβόλια κατά της COVID-19 θα δοθούν κατά προτεραιότητα στους ανθρώπους στη Βρετανία ανάλογα με τον κίνδυνο που διατρέχουν, ωστόσο επιχειρησιακά πρακτικά ζητήματα μπορεί να επηρεάσουν το ποιος θα το πάρει πρώτος, δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινής Επιτροπής Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης στη Βρετανία.

Η μεγαλύτερη προτεραιότητα θα δοθεί στους ενοίκους και το προσωπικό των οίκων ευγηρίας και θα ακολουθήσουν αυτοί που είναι ηλικίας άνω των 80 ετών και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με την COVID-19.

«Η ηλικία είναι μακράν ο πιο σημαντικός παράγοντας όσον αφορά τον κίνδυνο από την COVID-19», δήλωσε ο καθηγητής Γουέι Σεν Λιμ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει επιχειρησιακή ευελιξία όσον αφορά το πού μπορεί να διανεμηθεί πρώτα το εμβόλιο.

Ο Μπόρις Τζόνσον θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σε σχετική συνέντευξη Τύπου το απόγευμα.

Ο κατάλογος των ομάδων προτεραιότητας για το νέο εμβόλιο:

  1. Κάτοικοι σε κέντρα φροντίδας για ηλικιωμένους (γηροκομεία) και οι φροντιστές τους
  2. Άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω και επαγγελματίες υγείας
  3. Άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω
  4. Άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω και εξαιρετικά ευάλωτα άτομα από κλινικής πλευράς
  5. Άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω
  6. Άτομα ηλικίας 16 έως 64 ετών με υποκείμενα νοσήματα που τους θέτουν σε υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και θνησιμότητας
  7. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
  8. Άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω
  9. Άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω

Βρετανία: Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι- Πώς θα γίνει η διαδικασία-1

Η έγκριση

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι η Βρετανία είναι η πρώτη χώρα που ενέκρινε για χρήση το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer και BioNTech κατά του κορωνοϊού, με τη χορήγησή του να αρχίζει από την επόμενη εβδομάδα. «Η κυβέρνηση αποδέχθηκε τη σύσταση της ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) να εγκρίνει το εμβόλιο των Pfizer/ BioNTech για χρήση» ανακοίνωσε το Λονδίνο, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ σημείωσε ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού στη χώρα θα ξεκινήσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Τα νοσοκομεία, είπε, βρίσκονται ήδη σε ετοιμότητα. «Από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα αρχίσουμε πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της COVID-19», δήλωσε ο υπουργός στο Sky News, κάνοντας λόγο για «φανταστικά νέα».

Πότε θα ολοκληρωθούν οι αξιολογήσεις των εμβολίων

Σημειώνεται ότι την Τρίτη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε πως, αν τα δεδομένα είναι επαρκή, θα ολοκληρώσει μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου την αξιολόγηση του υποψήφιου εμβολίου των Pfizer και BioNTech κατά της COVID-19.

Ο EMA ανακοίνωσε επίσης πως έχει λάβει αίτηση για άδεια διάθεσης στην αγορά του υποψήφιου εμβολίου της Moderna Inc και πως, αν τα δεδομένα είναι επαρκή, θα ολοκληρώσει την αξιολόγησή του για το εμβόλιο αυτό μέχρι τις 12 Ιανουαρίου.

Βρετανία: Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι- Πώς θα γίνει η διαδικασία-2

Pfizer και BioNTech ζητούν έγκριση στην Ευρώπη

Σημειώνεται ότι οι εταιρείες Pfizer και BioNTech κατέθεσαν την Τρίτη αίτηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για την υπό όρους έγκριση του εμβολίου τους κατά του κορωνοϊού. Σχετικό αίτημα έχουν υποβάλει και στις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ.

Οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν στις 18 Νοεμβρίου τα τελικά αποτελέσματα της τρίτης φάσης δοκιμών του εμβολίου τους κατά της COVID-19, σύμφωνα με τα οποία αυτό είναι κατά 95% αποτελεσματικό στην πρόληψη της μόλυνσης, χωρίς να έχει προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες.

Αίτημα για χρήση του εμβολίου από τη Moderna

Τη Δευτέρα, η αμερικανική Moderna Inc. κατέθεσε τα απαραίτητα στοιχεία, για το εμβόλιο mRNA που ανέπτυξε, στους ελεγκτικούς φορείς ΗΠΑ, Ευρώπης και Βρετανίας, ζητώντας τη χορήγηση άδειας επείγουσας χρήσης του.

Η οριστική ανάλυσή τους δείχνει πως το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό κατά 94% και ότι μπορεί να αποτρέψει ολοκληρωτικά, κατά 100%, τις βαριές περιπτώσεις COVID-19. Επίσης, κανείς από τους εμβολιασθέντες δεν εμφάνισε σοβαρές παρενέργειες. 

Σε εξέλιξη είναι η προετοιμασία των μονάδων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή