ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Sputnik-5, τώρα, διέταξε ο Βλαντιμίρ Πούτιν

Sputnik-5, τώρα, διέταξε ο Βλαντιμίρ Πούτιν

ΜΟΣΧΑ. Διεθνή αντίκτυπο είχε η ανακοίνωση της έναρξης εμβολιασμών κατά της COVID-19 στη Βρετανία, την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς άμεσα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε τους ρωσικούς υγειονομικούς φορείς να ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα προαιρετικό εμβολιασμό του πληθυσμού με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-5, που φέρεται να έχει αποτελεσματικότητα 92%. Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι μέχρι την έναρξη της εμβολιαστικής εκστρατείας θα έχουν παραχθεί δύο εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου. Η δραματική αύξηση των θανάτων από COVID-19 στη χώρα, ωστόσο, προκάλεσε ενίσχυση των περιοριστικών μέτρων. Στην Αγία Πετρούπολη, για παράδειγμα, θα κλείσουν εστιατόρια και μπαρ από τις 30 Δεκεμβρίου έως τις 3 Ιανουαρίου. 

Στην Αυστρία, πράσινο φως έλαβε η λειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, με τους αναβατήρες να λειτουργούν από την παραμονή. Θα παραμείνουν, ωστόσο, κλειστά εστιατόρια, μπαρ και ξενοδοχεία.

Πολλοί από τους ξένους επισκέπτες της χώρας θα υποχρεώνονται να παραμείνουν σε καραντίνα. Ωστόσο, το αυστηρό lockdown που εφαρμόζεται θα χαλαρώσει την ερχόμενη Δευτέρα, με την επαναλειτουργία δημοτικών σχολείων, μουσείων, βιβλιοθηκών και κάποιων επιχειρήσεων, αλλά όχι ξενοδοχείων, εστίασης και μπαρ. 

Μελαγχολικά θα είναι τα Χριστούγεννα σε όλη την Ευρώπη. Στο Βέλγιο, ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντερ Κρο δήλωσε ότι οι οικογένειες θα μπορούν να συναναστραφούν ένα άτομο του ευρύτερου κύκλου τους, ενώ όσοι μένουν μόνοι έχουν δικαίωμα να συναντήσουν δύο άτομα. H υπουργός Εσωτερικών Ανέλις Βερλίντεν δήλωσε ότι οι συναθροίσεις έως τέσσερα άτομα σε εξωτερικό χώρο, λ.χ. σε κήπο, επιτρέπονται, αλλά μόνο ένας από τους προσκεκλημένους έχει δικαίωμα να επισκεφθεί την τουαλέτα της οικίας. Επίσης, δεν επιτρέπεται η διέλευση των καλεσμένων μέσα από το σπίτι. Τα πυροτεχνήματα θα απαγορευθούν την Πρωτοχρονιά, ώστε να μην παρατηρηθούν μεγάλες συναθροίσεις για την παρακολούθησή τους.