ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλική προεδρία για Ζισκάρ ντ’ Εστέν: «Αφοσιωμένος πολιτικός με δυναμισμό και όραμα»

Γαλλική προεδρία για Ζισκάρ ντ’ Εστέν: «Αφοσιωμένος πολιτικός με δυναμισμό και όραμα»

«Ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν ήταν ένας αφοσιωμένος πολιτικός που κατάφερε να εμπνεύσει τους Γάλλους χάρη στον δυναμισμό και στο όραμά του», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η Προεδρία της γαλλικής Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι «εργάστηκε επί 65 χρόνια για το κοινό συμφέρον, απ’ όλες τις κλίμακες του Έθνους, ενώ δεν εστίασε ποτέ στο αξίωμα, του αρκούσε να υπηρετεί τη Γαλλία».

«Οι κατευθύνσεις που έδωσε στη Γαλλία μας εμπνέουν ακόμη σήμερα. Πιστός στρατιώτης του Κράτους, πολιτικός άνδρας της προόδου και της ελευθερίας, ο θάνατός του σπείρει το πένθος σε όλο το γαλλικό Έθνος», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται, επίσης, ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια «στη σύζυγό, τα παιδιά και στους οικείους του, στους κατοίκους της Ωβέρνης, σε όσους ακολούθησαν τον ίδιο και τις ιδέες του, σε όλες τις Γαλλίδες και τους Γάλλους».

Ο Μακρόν πρόκειται να απευθυνθεί στο έθνος απόψε στις 21:00 (ώρα Ελλάδας) για να αποτίσει φόρο τιμής στον Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, σύμφωνα το γραφείο του.

E.E.: Σήμερα θρηνούμε έναν μεγάλο Ευρωπαίο

«Σήμερα θρηνούμε έναν μεγάλο Ευρωπαίο ο οποίος θα συνεχίσει να μας εμπνέει», έγραψε στο Twitter η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Μέσα στην καρδιά του, τα πεπρωμένα της Γαλλίας και της Ευρώπης ήταν στενά συνδεδεμένα».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου Σαρλ Μισέλ υπενθύμισε πως, μαζί με τον Χέλμουτ Σμιτ, τον καγκελάριο της Γερμανίας όταν ήταν πρόεδρος, από το 1974 έως το 1981, ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν συγκεκριμενοποίησε «το όνειρο μιας πιο ολοκληρωμένης Ευρώπης».

«Δημιούργησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο έθεσε τα θεμέλια της νομισματικής ένωσης και συνεπώς του ευρώ», πρόσθεσε.

«Του οφείλουμε πολλά», τόνισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ. «Σε όλη τη διάρκεια της ζωής του εργάσθηκε υπέρ της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής οικοδόμησης».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι υπενθύμισε τον ρόλο του ως προέδρου της Σύμβασης για το Μέλλον της Ευρώπης στα πρώτα χρόνια του 2000, όταν «επεδίωξε να προικίσει την Ε.Ε. μ’ ένα Σύνταγμα, το οποίο εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε τόσο».

Το συμβιβαστικό κείμενο, που δόθηκε τον Ιούνιο του 2003 στους ευρωπαίους ηγέτες από τον Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, θα απορριφθεί τελικά με δημοψήφισμα το 2005 στη Γαλλία και την Ολλανδία, μπλοκάροντας τη διαδικασία επικύρωσής του μέσα στην Ε.Ε..

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας είχε επίσης εκλεγεί ευρωβουλευτης από το 1989 έως το 1993.

Μέρκελ: Η Γερμανία έχασε έναν φίλο

Με τον θάνατο του Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, ενός «μεγάλου Ευρωπαίου», η Γερμανία έχασε έναν «φίλο», δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

Χαιρετίζοντας τη μνήμη ενός «δημοσίου ανδρός», η Μέρκελ δήλωσε επίσης «ευγνώμων» για «όλες τις ωραίες συνομιλίες» που είχε με τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας, σύμφωνα με μήνυμα στο Twitter του εκπροσώπου της Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε επίσης τη μνήμη του πρώην προέδρου της Γαλλίας υπογραμμίζοντας πως είχε «αποφασιστική επίδραση» στη γαλλογερμανική φιλία.

«Θρηνούμε τον Βαλερί Ζισκαρ ντ’ Εστέν. Προσέφερε τεράστιες υπηρεσίες στη γαλλογερμανική φιλία και είχε αποφασιστική επίδραση σ’ αυτήν, χάρη και στην ιδιαίτερη φιλία του με το Χέλμουτ Σμιτ», καγκελάριο από το 1974 έως το 1982 με τον οποίο ανέπτυξε στενούς δεσμούς, δήλωσε ο Χάικο Μάας προσθέτοντας πως ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας «θα μας λείψει ως μεγάλος Γάλλος και μεγάλος Ευρωπαίος».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ