ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Γαλλία: Κάλεσμα για τον εμβολιασμό – Πράξη αλτρουισμού για την προστασία των άλλων

Γαλλία: Κάλεσμα για τον εμβολιασμό – Πράξη αλτρουισμού για την προστασία των άλλων

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν Καστέξ κάλεσε τους συμπολίτες του να εμβολιαστούν «όσο το δυνατόν περισσότεροι», χαρακτηριζόντας την ως μια «πράξη αλτρουισμού» για να «προστατεύσουν τους άλλους», ακόμα κι αν ότι ο εμβολιασμός κατά του νέου κορονοϊού δεν θα είναι υποχρεωτικός.

«Πρέπει επίσης να αποκτήσουμε ανοσία κατά των φόβων», χάρη στη «γνώση», είπε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν.

Ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 στη Γαλλία θα είναι δωρεάν και θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο για 1 εκατομμύριο ηλικιωμένους σε μονάδες φροντίδας, τον Φεβρουάριο για 14 εκατομμύρια ευάλωτους πολίτες και κατόπιν την άνοιξη για το σύνολο του πληθυσμού, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας.

Χάρη στις παραγγελίες που έγιναν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, «η Γαλλία θα έχει στη διάθεσή της ενδεχομένως 200 εκατομμύρια δόσεις, γεγονός που θα επέτρεπε τον εμβολιασμό 100 εκατομμυρίων ανθρώπων», καθώς το εμβόλιο απαιτεί έως σήμερα 2 δόσεις με διαφορά κάποιων εβδομάδων, διευκρίνισε ο Καστέξ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Για να εγγυηθεί τη δωρεάν διάθεση του εμβολίου, η κυβέρνηση προέβλεψε το ποσό του 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ στον προϋπολογισμό για την κοινωνική ασφάλιση του 2021.

«Πρωταρχικός στόχος μας είναι να εγγυηθούμε ότι η Γαλλία θα έχει επαρκή αριθμό εμβολίων για τον πληθυσμό της», υπογράμμισε ο Καστέξ.

Η στρατηγική εμβολιασμού «θα παρουσιαστεί στην εθνοσυνέλευση» τον Δεκέμβριο, πρόσθεσε ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης.

Η εκστρατεία εμβολιασμού θα ξεκινήσει με τα δύο εμβόλια που θα είναι διαθέσιμα στην καλύτερη των περιπτώσεων τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου ή από τον Ιανουάριο, μετά την έγκριση από τις ευρωπαϊκές και γαλλικές αρχές, το εμβόλιο των Pfizer/BioNtech και το εμβόλιο της Moderna, συμπλήρωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

Ο Καστέξ διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι τα εγκεκριμένα εμβόλια θα είναι ασφαλή.

Εξάλλου, ο Ζαν Καστέξ συνέστησε έναν αριθμό 6 ενηλίκων στο τραπέζι, χωρίς να προσμετρούνται τα παιδιά, για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

«Η κυκλοφορία του ιού συνεχίζει να μειώνεται, εβδομάδα με εβδομάδα», δήλωσε με ικανοποίηση ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, αναφέροντας το ενδεχόμενο «τις επόμενες ημέρες τα ημερήσια κρούσματα να μειωθούν κάτω των 10.000 κατά μέσο όρο».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP