ΝΑΓΚΟΡΝΟ-ΚΑΡΑΜΠΑΧ

Με μεγάλες απώλειες η νίκη του Αζερμπαϊτζάν

Με μεγάλες απώλειες η νίκη του Αζερμπαϊτζάν

ΜΠΑΚΟΥ. Το Αζερμπαϊτζάν έχασε 2.783 στρατιώτες στον έξι εβδομάδων πόλεμο με την Αρμενία, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Αμυνας της χώρας. Λίγο μικρότερο αριθμό απωλειών στρατιωτών (2.317) έχει ανακοινώσει η Αρμενία, ενώ σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των δύο πλευρών, οι άμαχοι νεκροί Αζέροι ανέρχονται σε 94 και οι Αρμένιοι σε 50. 

Με την επίθεση που εξαπέλυσε στις 23 Σεπτεμβρίου, το Αζερμπαϊτζάν ανέκτησε εδάφη γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ καθώς και τμήμα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, θυλάκου στο Αζερμπαϊτζάν που κατοικείται από Αρμενίους. Ο Αζέρος πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ ανακοίνωσε ότι η 8η Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία οι αζερικές δυνάμεις κατέκτησαν τη Σούσα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, στο εξής θα είναι εθνική εορτή. Αρχικά, ο Αλίεφ είχε προτείνει τη 10η Νοεμβρίου, ημέρα υπογραφής της συμφωνίας μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν με τη μεσολάβηση της Ρωσίας, αλλά εν συνεχεία προτίμησε την 8η, ώστε να μη συμπίπτει με τον εορτασμό της ημέρας του Κεμάλ Ατατούρκ, στις 10 Νοεμβρίου, στη γειτονική Τουρκία. 

Η Τουρκία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επικράτηση του Αζερμπαϊτζάν επί της Αρμενίας και ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που αναμένεται να επισκεφθεί το Μπακού μετά τη λήξη του πολέμου. Η επίσκεψη έχει προγραμματισθεί για τις 9 Δεκεμβρίου. Στο μεταξύ, ο αναλυτής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων (ECFR) Γκούσταβ Γκρέσελ κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να αντλήσουν διδάγματα από τη χρήση των τουρκικών μη επανδρωμένων πολεμικών αεροσκαφών (drones) στο Αζερμπαϊτζάν. «Οι μόνες χώρες που έχουν συστήματα ικανά να εξαπολύσουν ηλεκτρονικό πόλεμο κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και να προστατεύσουν τις βάσεις τους είναι η Γαλλία και η Γερμανία», σημείωσε.