Δύσκολη παραμένει η εμπορική συμφωνία μεταξύ Βρετανίας – Ε.Ε.

Δύσκολη παραμένει η εμπορική συμφωνία μεταξύ Βρετανίας – Ε.Ε.

Με βέτο απειλεί η Γαλλία

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε «κρίσιμη φάση» βρίσκονται οι εμπορικές συνομιλίες για το Brexit, καθώς η Βρετανία υποστηρίζει ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί «μόνο αν η Ε.Ε. αποδεχθεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι κυρίαρχο κράτος». Την ίδια ώρα, η Γαλλία προειδοποιεί με βέτο, διαμηνύοντας ότι δεν θα δεχθεί μία συμφωνία με κακούς όρους, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επιχειρεί να κρατήσεις τις ισορροποίες.

Ουσιστικά, τρία θέματα μπλοκάρουν εξ αρχής τις διαπραγματεύσεις: η αλιεία, η διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού και η επίλυση των μελλοντικών διαφορών που θα προκύπτουν από την εφαρμογή της συμφωνίας.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Sky, ο Βρετανός υπουργός Επιχειρήσεων Άλοκ Σάρμα επεσήμανε ότι η κατάσταση παραμένει δύσκολη, ενώ υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν.

«Από την αρχή αυτής της διαδικασίας, ανέκαθεν λέγαμε ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν η Ε.Ε. αναγνωρίσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα κυρίαρχο, ανεξάρτητο κράτος» είπε εμφατικά. 

Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία αποχώρησε επίσημα από την Ε.Ε. στις 31 Ιανουαρίου, αλλά έκτοτε βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο, στο πλαίσιο της οποίας συνεχίζουν να ισχύουν οι κανόνες για το εμπόριο, τα ταξίδια και τις επιχειρήσεις. 

Από τα τέλη του έτους, η Ε.Ε. θα την αντιμετωπίζει ως τρίτη χώρα.

Με βέτο απειλεί η Γαλλία

Μάλιστα, η Γαλλία έκανε σαφές, διά του αρμόδιου υφυπουργού της, Κλεμάν Μπον, πως θα ασκήσει βέτο σε εμπορική συμφωνία του Brexit, εάν αυτή δεν πληροί ορισμένες προϋποθέσεις, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την αλιεία.

«Θέλω να πω στους αλιείς μας, τους παραγωγούς μας, τους πολίτες που μας ακούν ότι δεν θα δεχθούμε μια συμφωνία με κακούς όρους», δήλωσε ο Γάλλος υφυπουργός για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, μιλώντας στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

«Εάν δεν μπορεί να υπάρξει μια καλή συμφωνία, θα αντιταχθούμε σε αυτή. Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα του βέτο, άρα αυτό είναι δυνατό. Θα κάνουμε τη δική μας αξιολόγηση αυτού του προσχεδίου συμφωνίας, εάν υπάρξει κάτι τέτοιο» τόνισε ο Μπον.

Στο ίδιο μήκος κύματος εκπέμπει και η Ολλανδία, που ιδιαιτέρως για το ζήτημα της αλιείας και προτιμά να μην υπάρξει καθόλου συμφωνία, από μία κακή συμφωνία.

Σαρλ Μισέλ: Βασικό το θέμα των ισότιμων όρων ανταγωνισμού

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ διαβεβαίωσε, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι οι 27 θα παραμείνουν ενωμένοι μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο των διαπραγματεύσεων για την μετά το Brexit εμπορική συμφωνία.

«Θα κρατήσουμε μέχρι την τελευταία στιγμή, το τελευταίο δευτερόλεπτο αυτής της διαδικασίας για να εγγυηθούμε την μεταξύ μας ενότητα. Υπάρχει αυτήν την στιγμή μία διαπραγματευτική διαδικασία ανάμεσα σε ευρωπαίους και βρετανούς διαπραγματευτές» δήλωσε ο Μισέλ, τη στιγμή που εντάσεις εμφανίζονται ανάμεσα στους 27 στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων με το Λονδίνο.

«θα δούμε τις προσεχείς ώρες ή ημέρες ποια θα είναι τα επόμενα στάδια», πρόσθεσε. «Θέλουμε μία συμφωνία, αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα», επανέλαβε και συμπλήρωσε ότι «για την Ευρωπαϊκή Ενωση το θέμα των ισότιμων όρων ανταγωνισμού είναι βασικό».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξήγησε ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει το αποτέλεσμα των συνομιλιών, προτού τα κράτη μέλη διαμορφώσουν άποψη «σε σχέση με αυτό που υπάρχει στο τραπέζι». «Δεν έχω την πρόθεση να προκαταλάβω», είπε ο πρόεδρος του Συμβουλίου.

Γερμανία και Κομισιόν υποστηρίζουν τη «συμφωνία με κάθε τίμημα»

Σημειώνεται ότι η  Γερμανία, η οποία ασκεί την κυλιόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θέλουν «συμφωνία με κάθε τίμημα», σύμφωνα με πολλές ευρωπαϊκές πηγές, αλλά ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ολλανδία, οι οποίες ενδιαφέρονται ιδιαιτέρως για το ζήτημα της αλιείας, δηλώνουν ότι προτιμούν να μην υπάρξει καθόλου συμφωνία, από μία κακή συμφωνία.

Τρία θέματα μπλοκάρουν εξ αρχής τις διαπραγματεύσεις: η αλιεία, η διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού και η επίλυση των μελλοντικών διαφορών που θα προκύπτουν από την εφαρμογή της συμφωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή