Νέα μέτρα Τραμπ εναντίον της Κίνας

Νέα μέτρα Τραμπ εναντίον της Κίνας

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες αναταράξεις στις ήδη προβληματικές σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να περιορίσει δραστικά τις επισκέψεις μελών του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος στις ΗΠΑ. Με τη νέα πολιτική που ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η ταξιδιωτική βίζα για μέλη του ΚΚΚ και στενούς συγγενείς τους θα έχει μέγιστη διάρκεια ενός μήνα, ενώ μέχρι χθες θα μπορούσε να εκτείνεται και σε δέκα χρόνια. Εάν εφαρμοστεί αυστηρά, η πολιτική αυτή μπορεί να επηρεάσει μέχρι και 272 εκατομμύρια ανθρώπους –τα 92 εκατ. μέλη του ΚΚΚ και τα μέλη των οικογενειών τους–, αν και το πιθανότερο είναι η εφαρμογή του μέτρου να περιοριστεί στην πολιτική, οικονομική, στρατιωτική και επιστημονική ελίτ της Κίνας. Η αντίδραση του Πεκίνου ήταν άμεση.

Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ προανήγγειλε ότι οι ΗΠΑ θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις και προσέθεσε: «Είναι σαφές, πιστεύουμε, ότι πρόκειται για κλιμάκωση μιας πολιτικής καταστολής από ακραία αντικινεζικές δυνάμεις στις ΗΠΑ, λόγω ισχυρών ιδεολογικών προκαταλήψεων και βαθιά ριζωμένης ψυχροπολεμικής νοοτροπίας».

Στο μεταξύ, ο Γουίλιαμ Εβανίνα, επικεφαλής του τμήματος Αντικατασκοπείας στη γενική διεύθυνση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ανέφερε ότι το Πεκίνο έχει στείλει πολυάριθμους πράκτορες στην Κίνα με αποστολή να αποκτήσουν επαφές με το επιτελείο του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν και να επηρεάσουν το περιβάλλον του. Οι δηλώσεις του Εβανίνα έγιναν σε διαδικτυακή εκδήλωση του Ινστιτούτου Ασπεν.

Στην ίδια τηλεδιάσκεψη, ο Τζον Ντέμερς, επικεφαλής της διεύθυνσης Εθνικής Ασφαλείας στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ανέφερε ότι περισσότεροι από 1.000 Κινέζοι που διέμεναν στις ΗΠΑ και για τους οποίους υπήρχαν υποψίες ότι δρούσαν ως πράκτορες, εγκατέλειψαν τη χώρα κατά τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με τον Ντέμερς, τη μαζική αυτή έξοδο προκάλεσε η σύλληψη πέντε ή έξι Κινέζων ερευνητών από τις αμερικανικές αρχές στη διάρκεια του καλοκαιριού, με την κατηγορία ότι εκτελούσαν μυστικές αποστολές του κινεζικού στρατού. 

Η ενίσχυση της πίεσης που ασκεί η κυβέρνηση Τραμπ στην Κίνα, ενάμιση μήνα πριν από την αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο, φέρνει προ νέων δεδομένων τον Τζο Μπάιντεν, αν και δεν είναι καθόλου σαφές κατά πόσον ο εκλεγμένος πρόεδρος θα προχωρήσει σε ανοίγματα προς το Πεκίνο. Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, Τραμπ και Μπάιντεν αντάλλασσαν κατηγορίες για το ποιος από τους δύο είναι περισσότερο «ενδοτικός» απέναντι στην κινεζική ηγεσία.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε τις προάλλες στον αρθρογράφο των New York Times Τόμας Φρίντμαν, ο Τζο Μπάιντεν κατέστησε σαφές ότι δεν θα βιαστεί να αναθεωρήσει τις εμπορικές κυρώσεις που έχει επιβάλει η κυβέρνηση Τραμπ στην Κίνα. Στην ίδια συνέντευξη, ο εκλεγμένος πρόεδρος δήλωσε ότι προτεραιότητά του θα είναι οι εντατικές διαβουλεύσεις με τους συμμάχους των ΗΠΑ για τη χάραξη μιας κοινής προσέγγισης της ανερχόμενης ασιατικής δύναμης. Επιπλέον, προανήγγειλε μια πιο σκληρή στάση της Ουάσιγκτον σε σύγκριση με την περίοδο Τραμπ απέναντι στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, περιλαμβανομένων εκείνων που αφορούν τη μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων στην περιοχή Σινγιάνγκ, στη δυτική Κίνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή