Eμβόλια vs Brexit: Και στρατιωτικά αεροσκάφη θα επιστρατεύσει το Λονδίνο

Eμβόλια vs Brexit: Και στρατιωτικά αεροσκάφη θα επιστρατεύσει το Λονδίνο

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στη Βρετανία ενόψει της έναρξης των εμβολιασμών, την ώρα που το θρίλερ των διαπραγματεύσεων για το Brexit προστίθεται στην εξίσωση της σύνθετης διαδικασίας, με το Λονδίνο να εξετάζει ήδη ειδικά μέτρα.

Όπως γράφει ο Guardian, δεκάδες εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου που έχουν παραχθεί στις Βρυξέλλες, σχεδιάζεται να μεταφερθούν και με στρατιωτικά αεροσκάφη, προκειμένου να αποφευχθούν καθυστερήσεις στα λιμάνια, οι οποίες ενδέχεται να προκληθούν από την αλυσίδα επιπτώσεων που θα επιφέρει η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. στο τέλος του έτους.

Κορυφαίοι αξιωματούχοι Υγείας και Άμυνας επιβεβαίωσαν στον Observer ότι μεγάλες ποσότητες θα μεταφερθούν από αέρος από την 1η Ιανουαρίου εάν οι οδικές, σιδηροδρομικές και θαλάσσιες δίοδοι υπόκεινται σε – ευρέως αναμενόμενες – καθυστερήσεις μετά την Πρωτοχρονιά.

Αρμόδιοι από το υπουργείο Υγείας αλλά και τα κλιμάκια των υπευθύνων στρατιωτικών σχεδιασμών πραγματοποίησαν συναντήσεις με την task force της κυβέρνησης για το θέμα του εμβολιασμού, προκειμένου να συζητήσουν της λεπτομέρειες του σχεδίου.

«Θα το πράξουμε αν κριθεί αναγκαίο. Η περίπτωση των αεροσκαφών έχει συζητηθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά μια πηγή με γνώση της κατάστασης.

Όπως σχολιάζει ο Guardian, πρόκειται για κίνηση που μαρτυρά ότι το Λονδίνο διαβλέπει σημαντικές «αναταραχές» όσον αφορά τις μεταφορές σε λιμάνια και πολιτικά αεροδρόμια, ανεξάρτητα από το αν θα υπάρξει τελικά συμφωνία για το Brexit. Και, όπως προσθέτει, η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει οι συνθήκες αυτές να καθυστερήσουν τους εμβολιασμούς.

Τα εμβόλια θα φθάσουν τη Δευτέρα στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι πρώτοι εμβολιασμοί θα αρχίσουν την Τρίτη, όπως γνωστοποίησε σε ανακοίνωσή της, η εθνικής αρχής Υγείας (ΝHS). Για «ιστορική στιγμή» έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Ματ Χάνκοκ, με τη χώρα να γίνεται το πρώτο κράτος της Δύσης που θα διεξαγάγει μαζικούς εμβολιασμούς. 

«Τελευταία ζαριά» 

Σήμερα, Κυριακή, Βρυξέλλες και Λονδίνο πραγματοποιούν την ύστατη προσπάθεια για εξεύρεση της χρυσής τομές. Σε μια κοινή ανακοίνωση μετά την τηλεφωνική επικοινωνία τους, Μπόρις Τζόνσον και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφεραν πως το ενδεχόμενο να μην επιτευχθεί συμφωνία είναι πιθανό, εάν οι διαφωνίες στα τρία ακανθώδη ζητήματα, της διακυβέρνησης, της αλιείας και των όρων ανταγωνισμού, δεν επιλυθούν.

«Είναι η τελευταία ρίψη των ζαριών», είπε μια βρετανική πηγή, προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις.

Από την πλευρά του, ο διαπραγματευτής για το Brexit εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε πως οι σημερινές συνομιλίες με τον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Φροστ θα δείξουν εάν μια νέα εμπορική συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί.

Οι περισσότεροι από τους υπουργούς του Μπόρις Τζόνσον είναι πρόθυμοι να τον στηρίξουν εάν αποφασίσει ότι μια συμφωνία δεν συμφέρει τη Βρετανία, έγραψαν οι Times, αναφέροντας πως 13 υπουργοί, περιλαμβανομένων οκτώ που αντιτίθετο στο Brexit, επιβεβαίωσαν ότι θα το κάνουν.

Πηγή: Guardian, Observer, Reuters 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή