Στήριξη στον Σίσι προσφέρει ο Μακρόν, παρά τις διαφωνίες

Στήριξη στον Σίσι προσφέρει ο Μακρόν, παρά τις διαφωνίες

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τύμπανα και τρομπέτες ηχούσαν στις όχθες του Σηκουάνα, καθώς το ιππικό της προεδρικής φρουράς συνόδευε τον Αμπντελφατάχ αλ Σίσι στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας, προτού ο Αιγύπτιος πρόεδρος φτάσει στο Ελιζέ, όπου τον περίμενε, φορώντας την απαραίτητη μάσκα, ο Εμανουέλ Μακρόν. Η χθεσινή συνάντηση των δύο ηγετών επιβεβαίωσε τη βούληση του Γάλλου προέδρου να ενισχύσει σε όλους τους τομείς τις σχέσεις της χώρας του με την Αίγυπτο, παρά την πίεση που δέχεται από οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πολυπληθέστερη χώρα του αραβικού κόσμου.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση, ο Εμανουέλ Μακρόν αποσύνδεσε την πώληση γαλλικών οπλικών συστημάτων στην Αίγυπτο από το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Δεν θα εξαρτήσω τη συνεργασία μας στα πεδία της άμυνας και της οικονομίας από αυτές τις διαφωνίες (για τα ανθρώπινα δικαιώματα). Είναι πιο αποτελεσματικό να έχουμε μια πολιτική που απαιτεί διάλογο, από ένα μποϊκοτάζ το οποίο θα είχε ως μόνο αποτέλεσμα να αποδυναμώσει έναν εταίρο μας στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας». Προηγουμένως, ο Γάλλος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι έθεσε στον Σίσι το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ότι παραμένει «σταθερός συνήγορος ενός δημοκρατικού, κοινωνικού ανοίγματος» στην Αίγυπτο.

Από την πλευρά του, ο Σίσι απέρριψε τις κατηγορίες για μαζικές συλλήψεις πολιτικών αντιπάλων και άλλες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Είμαστε ένα ένθος που αγωνίζεται να χτίσει ένα μέλλον σε εξαιρετικά σκληρές συνθήκες, σε μια περιοχή η οποία βρίσκεται σε μεγάλη αναταραχή», δήλωσε σχετικά. Σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου, υπογράμμισε τον «ιερό» χαρακτήρα της θρησκείας, ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο, «υπερτερεί των ανθρώπινων αξιών». Οι σχέσεις τής Γαλλίας με την Αίγυπτο, όπως και με το σύνολο των μουσουλμανικών χωρών, υπέστησαν αναταράξεις μετά τη δολοφονία, τον Οκτώβριο, από τζιχαντιστή, ενός Γάλλου δασκάλου που είχε δείξει στους μαθητές του γελοιογραφίες του Μωάμεθ.

Ενόψει της επίσκεψης Σίσι, δεκαεπτά γαλλικές και διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, κατηγορώντας τον Μακρόν ότι κάνει τα στραβά μάτια στην περιστολή των ελευθεριών από την κυβέρνηση του Αιγύπτιου προέδρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή