Κόντρα Τραμπ – φαρμακευτικών για τη διανομή των εμβολίων

Κόντρα Τραμπ – φαρμακευτικών για τη διανομή των εμβολίων

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ρεπουμπλικάνος απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σκοπεύει να υπογράψει σήμερα εκτελεστικό διάταγμα για να εξασφαλίσει την πρόσβαση της χώρας του κατά προτεραιότητα στα εμβόλια εναντίον του νέου κορωνοϊού, ότι δηλαδή τα σκευάσματα που θα παράγονται θα διανέμονται πρώτα στις ΗΠΑ προτού διατεθούν σε οποιοδήποτε άλλο κράτος, σύμφωνα με στελέχη της κυβέρνησής του.

Η κυβέρνηση του Τραμπ είναι βέβαιη ότι θα είναι διαθέσιμες επαρκείς ποσότητες εμβολίων για να ανοσοποιηθούν όλοι όσοι το επιθυμούν προτού ολοκληρωθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2021, είπε ένας από τους αξιωματούχους, που με τη δήλωση αυτή αντέκρουσε δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times, κατά το οποίο η κυβέρνηση δεν δέχθηκε την προσφορά της Pfizer στα τέλη του καλοκαιριού να υπογραφτεί συμφωνία για την πώληση περισσότερων δόσεων του υποψηφίου εμβολίου της στο αμερικανικό κράτος.

Ο Τραμπ, που έχει δεχθεί σφοδρές επικρίσεις για τον τρόπο που χειρίστηκε την πανδημία του νέου κορωνοϊού -οι ΗΠΑ θρηνούν 283.621 νεκρούς εξαιτίας του κορωνοϊού, μέχρι σήμερα- αδημονεί να πιστωθεί προσωπικά την ταχεία ανάπτυξη και διανομή εμβολίων στη χώρα του.

Όπως είπε αξιωματούχος της κυβέρνησής του, το εκτελεστικό διάταγμα θα ορίζει πως οι αμερικανικές κρατικές υπηρεσίες θα βοηθήσουν άλλες χώρες να προμηθευτούν εμβόλια, αλλά μόνο αφού θα έχει καλυφθεί η εγχώρια ζήτηση.

Δεν είναι ξεκάθαρο το γιατί χρειάζεται εκτελεστικό διάταγμα για να εξασφαλιστεί η διανομή επαρκών ποσοτήτων εγκεκριμένων εμβολίων στις ΗΠΑ. Ωστόσο, η κίνηση μοιάζει να είναι σχεδιασμένη εν μέρει για να υπογραμμίσει την εφαρμογή του δόγματος «Πρώτα η Αμερική» του Τραμπ, έναν μήνα και κάτι προτού να ορκιστεί και να αναλάβει την εξουσία ο Δημοκρατικός εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Ο Λευκός Οίκος οργανώνει σήμερα ειδική εκδήλωση για να παρουσιάσει το σχέδιο όσον αφορά τη διανομή των εμβολίων, στο πλαίσιο της επιχείρησης που βαπτίστηκε Warp Speed. Θα μιλήσουν ο Τραμπ και στελέχη της κυβέρνησής του, ενώ η Pfizer και η Moderna, εταιρείες που έχουν αναπτύξει εμβόλια, δεν θα εκπροσωπηθούν.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου έσπευσε να διευκρινίσει πως δεν θα μιλήσουν εκπρόσωποι των δύο εταιρειών διότι εκκρεμούν αποφάσεις του ομοσπονδιακού οργανισμού τροφίμων και φαρμάκων (FDA) για τα εμβόλιά τους. Ανώτερο στέλεχος του FDA, ο Δρ. Πίτερ Μαρκς, είναι προγραμματισμένο να μιλήσει στη σημερινή εκδήλωση.

Από την πλευρά της η Pfizer, σύμφωνα με τη Washington Post, δεν είναι σε θέση να προμηθεύσει επιπλέον ποσότητες από τις ήδη συμφωνημένες στις ΗΠΑ πριν από τα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου του 2021, λόγω των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει έναντι άλλων κυβερνήσεων.

Αξιωματούχος της κυβέρνησης σημείωσε ότι το εμβόλιο της Pfizer βρισκόταν ακόμη στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών το καλοκαίρι και ότι η κυβέρνηση συνήψε παράλληλα εκ των προτέρων συμφωνίες για την αγορά πολλών ακόμη υποψηφίων εμβολίων.

«Όποιος κι αν προσπαθούσε να μας πουλήσει, χωρίς EUA (σ.σ. έγκριση κατεπείγουσας χρήσης από τον FDA), εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις (εμβολίων) τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, δεν επρόκειτο να πάρει λεφτά από την κυβέρνηση», συμπλήρωσε.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει κάνει παραγγελία για 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, σύμφωνα με την εταιρεία, που διευκρίνισε χθες ότι η προμήθεια περαιτέρω δόσεων υπόκειται «σε χωριστή συμφωνία».

Ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ Άλεξ Αζάρ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC News ότι το αμερικανικό κράτος έχει τη δυνατότητα αγοράς άλλων 500 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της Pfizer, απέφυγε όμως να διευκρινίσει εάν η κυβέρνηση του Τραμπ θα επιδιώξει την ενεργοποίηση αυτής της ρήτρας. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή