Επικράτηση Μαδούρο στην κάλπη

Επικράτηση Μαδούρο στην κάλπη

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΡΑΚΑΣ. Την ηγεμονία του εδραίωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, χάρη στη νίκη του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, από τις οποίες απείχε σχεδόν το σύνολο της αντιπολίτευσης. Το ποσοστό αποχής ξεπέρασε το 69%, ενώ η μοναδική πτέρυγα της αντιπολίτευσης που συμμετείχε στη διαδικασία εξασφάλισε 18% των ψήφων. Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό είχε απευθύνει έκκληση για αποχή στους ψηφοφόρους. Η Βουλή ήταν το μόνο νομοθετικό όργανο, το οποίο δεν ήλεγχε ο Μαδούρο.

Ο αυτοανακηρυχθείς μεταβατικός πρόεδρος Γκουαϊδό, τον οποίο έχουν αναγνωρίσει 50 κράτη του κόσμου, με προεξάρχουσες τις ΗΠΑ, δήλωσε: «Η απόρριψη του Μαδούρο από τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού της Βενεζουέλας είναι προφανής. Η χώρα γύρισε την πλάτη στον Μαδούρο και τη νοθεία του».

Στις βουλευτικές εκλογές του 2015, όταν η αντιπολίτευση είχε δώσει τέλος σε 15 χρόνια ηγεμονίας των «τσαβίστας», το ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες ξεπερνούσε το 71%. Σε μήνυμά του στο Twitter, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ανέφερε: «Αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Βενεζουέλα είναι μία απάτη και μία μασκαράτα. Δεν πρόκειται για εκλογές. Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε το παράνομο καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο δεν αντιπροσωπεύουν τις επιθυμίες του λαού της Βενεζουέλας».

Απαντώντας στο μήνυμα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, ο Βενεζουελιανός ομόλογός του, Χόρχε Αρεάζα, είπε: «Ενα ζόμπι μίλησε! Ας ελπίσουμε ότι πολύ σύντομα η διπλωματική πρακτική θα επανέλθει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στον Λευκό Οίκο», αναφερόμενος έμμεσα στην εκλογική ήττα του Ντόναλντ Τραμπ. Την αξιοπιστία της εκλογικής διαδικασίας αμφισβήτησε επίσης την Κυριακή το βράδυ η Οργάνωση Αμερικανικών Κρατών (OAS), ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση είχε ζητήσει από το Καράκας την αναβολή των εκλογών, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση Μαδούρο για αδιαφάνεια. Ο Βραζιλιάνος υπουργός Εξωτερικών, Ερνέστο Αραούχο, χαρακτήρισε χθες τις εκλογές στη Βενεζουέλα «εκλογική φάρσα», μέσω της οποίας «η δικτατορία του Νικολάς Μαδούρο προσπαθεί να νομιμοποιήσει την εξουσία της». Ο Καναδάς, η Κολομβία, η Κόστα Ρίκα και ο Παναμάς ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι δεν θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα των εκλογών.

Ο Χουάν Γκουαϊδό, που προεδρεύει της Βουλής από το 2015, επρόκειτο να εγκαινιάσει χθες δημόσια λαϊκή διαβούλευση με στόχο την παράταση της θητείας του, η οποία εκπνέει στις 5 Ιανουαρίου. Ο Γκουαϊδό έχει καλέσει τις ΗΠΑ να σκληρύνουν το πετρελαϊκό εμπάργκο κατά της χώρας του, που έχει επιβληθεί από τον Απρίλιο του 2019 και έχει οδηγήσει σε μεγάλες ελλείψεις καυσίμων στην πετρελαιοπαραγωγό χώρα. Με τον πληθωρισμό να υπερβαίνει το 4.000% τον χρόνο και με τη χώρα να υφίσταται συχνές διακοπές ρεύματος, η αντιπολίτευση υπολογίζει ότι η οργή των πολιτών θα ξεσπάσει με στόχο τον Μαδούρο και το καθεστώς του. Από τη μεριά του, ο πρόεδρος Μαδούρο κάλεσε χθες την αντιπολίτευση να «εγκαταλείψει την οδό του εξτρεμισμού» και να «ζητήσει σύσσωμη την άρση των κυρώσεων από τη νέα κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή