Πρώτο κόμμα οι Σοσιαλδημοκράτες στη Ρουμανία

Πρώτο κόμμα οι Σοσιαλδημοκράτες στη Ρουμανία

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Τις δημοσκοπήσεις διέψευσαν οι Σοσιαλδημοκράτες της αντιπολίτευσης του PSD στη Ρουμανία, εξασφαλίζοντας την πρώτη θέση στις εκλογές της Κυριακής. Παρ’ όλα αυτά, οι Φιλελεύθεροι του κυβερνώντος PNL αναμένεται να διατηρήσουν την εξουσία λόγω της στήριξης που αναμένεται να προσφέρουν στον κεντροδεξιό πρωθυπουργό Λουντοβίκ Ορμπαν η Μεταρρυθμιστική Ενωση USR-Plus και το μικρό κόμμα της ουγγρικής μειονότητας.

Οι Σοσιαλδημοκράτες εξασφαλίζουν 30% των ψήφων, με το PNL του φιλοευρωπαίου Ορμπαν να αρκείται σε 25,5% και το USR-Plus να έρχεται τρίτο με 15%. Οι σφυγμομετρήσεις εμφάνιζαν τον Ορμπαν ως τον νικητή της αναμέτρησης. 

Την έκπληξη των εκλογών δημιούργησε η είσοδος του εθνικιστικού ακροδεξιού κόμματος AUR με 9%. Το κόμμα διατηρεί στενές σχέσεις με την Ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ το όριο του 5% για είσοδο στο Κοινοβούλιο ξεπέρασε με 6% και το κόμμα της ουγγρικής μειονότητας, UDMR. Το κόμμα της ουγγρικής μειονότητας έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του να στηρίξει και αυτό μία κυβέρνηση υπό τον Ορμπαν. Οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν εκδιωχθεί από την εξουσία στα τέλη του 2019, ύστερα από μαζικές διαδηλώσεις, αλλά και εν μέσω επικρίσεων από μέρους των Βρυξελλών για «πλήγματα κατά του κράτους δικαίου», εξαιτίας της προσπάθειας της τότε κυβέρνησης να ποδηγετήσει τη Δικαιοσύνη.

Τη βεβαιότητά του για τη νίκη των Φιλελευθέρων είχε εκφράσει και ο προερχόμενος από το PNL, πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Ιοχάνις, ο οποίος έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι δεν θα επιτρέψει μία επάνοδο των Σοσιαλδημοκρατών στην εξουσία μέχρι την εκπνοή της θητείας του το 2024.

Ο φόβος των ψηφοφόρων για την πανδημία του κορωνοϊού και η «εκλογική κόπωση» οδήγησαν σε ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά αποχής, με μόλις έναν στους τρεις Ρουμάνους, από 18 εκατομμύρια εγγεγραμμένους, να προσέρχεται στην κάλπη, ποσοστό αποχής ρεκόρ σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή. Εκκληση προς τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν είχε απευθύνει, μεταξύ άλλων, ο φιλόσοφος και συγγραφέας Μιχάι Σόρα, ηλικίας 104 ετών, λέγοντας: «Ολοι οι Ρουμάνοι, ηλικίας 18 έως 100 ετών, οφείλουν να σπεύσουν στις κάλπες. Από τη μεριά μου, ψήφισα με εμπιστοσύνη και ελπίδα με τη σκέψη μου στη χώρα και στο μέλλον των κατοίκων της». Ο Σόρα είναι γνωστός για τον ακτιβισμό του υπέρ της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.

Στα προξενεία της χώρας στο εξωτερικό, όπου οι κάλπες άνοιξαν από το Σάββατο, περισσότεροι από 260.000 Ρουμάνοι άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα, αριθμός διπλάσιος από ό,τι στις εκλογές του 2016. Οι Ρουμάνοι της διασποράς, που τείνουν να είναι μικρότερης ηλικίας, υποστηρίζουν στην πλειονότητά τους τον φιλελεύθερο συνασπισμό USP-Plus και το πρόγραμμά του για κάθαρση της πολιτικής ζωής. Πάνω από 4 εκατομμύρια Ρουμάνοι έχουν μεταναστεύσει τα τελευταία χρόνια, κυρίως σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης, αναζητώντας καλύτερες εργασιακές ευκαιρίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή