ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

«Ασφαλές και αποτελεσματικό» το εμβόλιο της Οξφόρδης

«Ασφαλές και αποτελεσματικό» το εμβόλιο της Οξφόρδης

Το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, ενώ παρέχει υψηλή προστασία, όπως επιβεβαίωσαν ερευνητές στο επιστημονικό περιοδικό “The Lancet”.

Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν κάτω των 55 ετών, αλλά τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής δείχνουν ότι το εμβόλιο λειτουργεί αποτελεσματικά και για τους γηραιότερους.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Ασφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο της Pfizer

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι έχει τη δυνατότητα να μειώσει τη διασπορά της COVID-19, καθώς και να προστατεύει κάποιον από το να νοσήσει ή ακόμη και να χάσει τη ζωή του.  

Η αξιολόγηση, η οποία πραγματοποιήθηκε από ανεξάρτητους επιστήμονες, βασίζεται στα πλήρη αποτελέσματα από το προχωρημένο στάδιο δοκιμών σε πάνω από 20.000 ανθρώπους.

Τα στελέχη των ρυθμιστικών αρχών, τα οποία πρόκειται να εξετάσουν τα ίδια δεδομένα, σχεδιάζουν έγκριση του εμβολίου για επείγουσα χρήση.

Υπάρχουν ακόμη, ωστόσο, σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τη δόση που θα πρέπει να χορηγηθεί, καθώς και για το ποιοι θα προστατεύονται από αυτήν.

Όταν τα ενδιάμεσα αποτελέσματα δημοσιοποιήθηκαν με δελτίο τύπου πριν από περίπου ένα δεκαπενθήμερο, οι μελετητές ανέφεραν τρία επίπεδα αποτελεσματικότητας, ένα συνολικό 70%, ένα χαμηλότερο 62% και ένα υψηλότερο ποσοστό 90%.

Αυτό συνέβη επειδή χρησιμοποιήθηκαν διαφορετικές δόσεις του εμβολίου σε ένα στάδιο της δοκιμής. Σε κάποιους εθελοντές χορηγήθηκαν δόσεις με τη μισή ισχύ σε σχέση με αυτήν που σχεδιαζόταν αρχικά.

Ωστόσο, αυτή η «λανθασμένη» δόση φάνηκε να είναι ο «νικητής» – παρέχοντας 90% προστασία – ενώ το ποσοστό για τις δύο κανονικές δόσεις ήταν μόλις 62%.

Πηγή: BBC