ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

V-Day: Η αντεπίθεση ξεκίνησε

V-Day: Η αντεπίθεση ξεκίνησε

Μια ιστορική μέρα για την Μεγάλη Βρετανία, αλλά και για το σύνολο της ανθρωπότητας, εξελίχθηκε την Τρίτη (8/12), καθώς άρχισαν οι εμβολιασμοί για την covid-19, γεγονός που σηματοδοτεί την αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή στην κανονικότητα, στιγμή ωστόσο που αναμένεται να αργήσει μερικούς μήνες ακόμα.

Το πρώτο εμβόλιο έγινε στην 90χρονη Μάργκαρετ Κίναν, λίγες ημέρες πριν τα γενέθλια της. Η ηλικιωμένη κυρία, που χειροκροτήθηκε από το νοσηλευτικό προσωπικό κατά την έξοδο της, έλαβε την πρώτη από τις 800.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer/BioNTech που θα γίνουν σε γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένους τις προσεχείς ημέρες. Έως το τέλος του μήνα αναμένονται ακόμα 4 εκατομμύρια δόσεις στη Βρετανία.

«Δεν μπορώ να ευχαριστήσω περισσότερο το προσωπικό του Συστήματος Υγείας που με φρόντισε εξαιρετικά. Η συμβουλή μου για το εμβόλιο είναι “κάντε το”. Αν εγώ στα 90 μου μπορώ να το κάνω, τότε μπορείτε κι εσείς», είπε η κυρία Κίναν.

Την Τρίτη, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το BBC, πραγματοποιήθηκαν χιλιάδες εμβολιασμοί σε όλη τη χώρα.

V-Day: Η αντεπίθεση ξεκίνησε-1
Δεύτερος στη σειρά ήταν ένας 81χρονος με όνομα: “Bill” William Shakespeare. Φωτ: Reuters
V-Day: Η αντεπίθεση ξεκίνησε-2
Η στιγμή που η Μάργκατερ Κίναν λαμβάνει το εμβόλιο. Φωτ: Reuters
V-Day: Η αντεπίθεση ξεκίνησε-3
Ο Μπόρις Τζόνσον παρακολουθεί τον εμβολιασμό μιας κυρίας. Φωτ: Reuters
V-Day: Η αντεπίθεση ξεκίνησε-4
Η νοσοκόμα Τζοάνα Σλόαν ήταν η πρώτη που έκανε το εμβόλιο στη Βόρεια Ιρλανδία. Φωτ: Reuters
V-Day: Η αντεπίθεση ξεκίνησε-5
Σε κάθε πολίτη που εμβολιάστηκε δόθηκε το σχετικό πιστοποιητικό. Φωτ: Reuters
V-Day: Η αντεπίθεση ξεκίνησε-6
Ο 51χρονος Ντέιβιντ Φαρέλ την ώρα που εμβολιάζεται. Φωτ: Reuters

H σειρά των εμβολιασμών 

Η σειρά με την οποία θα εμβολιαστεί ο βρετανικός πληθυσμός, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Κοινή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσολογίας για την Φάση 1 είναι η εξής: (Σε παρένθεση ο πληθυσμιακός αριθμός που αντιστοιχεί στην συγκεκριμένη κατηγορία).

1. Τρόφιμοι σε οίκους ευγηρίας (425.000) και οι νοσηλευτές τους (1,5 εκατ.)

2. Όλοι άνω των 80 ετών (3,3 εκατ.) και οι νοσοκομειακοί πρώτης γραμής (1,5 εκατ)

3.  Κάθε άτομο άνω των 75 ετών (2.2 εκατ.)

4. Όλα τα άτομα άνω των 70 ετών και όσοι θεωρούνται ιδιαίτερα ευάλωτοι κλινικά (3,3 εκατ)

5. Κάθε πολίτης άνω των 65 ετών (65 εκατ.)

6. Πολίτες μεταξύ 16 – 64 ετών με υποκείμενα νοσήματα

7. Άτομα ηλικίας άνω των 60 (3,7 εκατομμύρια)

8. Άτομα άνω των 55 ετών (4,3 εκατ.)

9. Κάθε πολίτης άνω των 50 (4,7 εκατ. από τα μέσα Ιανουαρίου)

Τι θα γίνει με τα άτομα 16 έως 49: Εκτός εάν πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα, τα άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας δεν θα εμβολιαστούν στην Φάση 1.

Τι θα γίνει με τα παιδιά: Τα περισσότερα παιδιά κάτω των 16 δεν θα εμβολιαστούν, βάσει των πορισμάτων της επιστημονικής κοινότητας. Θα εμβολιαστούν ωστόσο παιδιά με μεγάλο κίνδυνος έκθεσης.

Τι προβλέπεται για τις εγκύους: Ελλείψει δεδομένων ασφαλείας κάθε γυναίκα που είναι ήδη έγκυος ή αναμένει να μείνει έγκυος τους επόμενους τρεις μήνες δεν επιτρέπεται να εμβολιαστεί. Επίσης εξαιρούνται (δεν επιτρέπεται να εμβολιαστούν) οι θηλάζουσες μητέρες.

V-Day: Η αντεπίθεση ξεκίνησε-7
Στο Εδιμβούργο καλούν τον κόσμο να λάβει μέρος στον εμβολιασμό ως πράξη αντίστασης. Φωτ: Reuters
V-Day: Η αντεπίθεση ξεκίνησε-8
Η 26χρονη Λάρα Τζεσάνι από το Κάρντιφ την ώρα του εμβολιασμού της. Φωτ: Reuters
V-Day: Η αντεπίθεση ξεκίνησε-9
Νοσοκόμα δείχνει το φιαλίδιο στο οποίο εμπεριέχεται η δόση του εμβολίου. Φωτ: Reuters

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που άρχισε να χρησιμοποιεί το εμβόλιο Pfizer, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές ενέκριναν τη χρήση του την περασμένη εβδομάδα.

Ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, τόνισε πως υπάρχει «φως στο τέλος του τούνελ», σημειώνοντας ότι ξεκίνησε «η αντεπίθεση προς τον κοινό εχθρό μας, τον κορωνοϊό».

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τρίτη η Βρετανία ανακοίνωσε 12.282 νέα κρούσματα και 616 θανάτους.

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech διατηρείται σε συνθήκες θερμοκρασίας τουλάχιστον -70 βαθμών Κελσίου και διαρκεί πέντε ημέρες υπό κανονικές θερμοκρασίας κατάψυξης. Για το λόγο αυτό, το υπουργείο Υγείας τόνισε ότι το εμβόλιο θα χορηγηθεί πρώτα σε 70 νοσοκομεία, σημειώνοντας ότι θα χρειαστούν μερικές ώρες για την απόψυξη κάθε εμβολίου και την προετοιμασία του για χρήση.

V-Day: Η αντεπίθεση ξεκίνησε-10
Νοσοκόμα βγάζει από το ψυγείο τα σκευάσματα πριν τον εμβολιασμό. Φωτ: Reuters
V-Day: Η αντεπίθεση ξεκίνησε-11
Αναμονή για τον εμβολιασμό στο Κάρντιφ. Φωτ: Reuters

Ευρώπη

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της BioΝΤech, Ουγκούρ Σαχίν, εκτιμά ότι στην ΕΕ θα εγκριθεί το εμβόλιο έως τα τέλη Δεκεμβρίου. Ο ίδιος δεν έχει εμβολιαστεί ακόμα διότι δεν υπάρχει η σχετική άδεια για το εμβόλιο της εταιρείας του. «Δεν έχουμε ακόμη άδεια για το εμβόλιο στην Γερμανία. Αλλά μόλις εγκριθεί, θα ήθελα φυσικά να το κάνω», είπε. Διαβάστε

ΗΠΑ

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ βρίσκεται ένα βήμα πριν από την έγκριση του το εμβολίου της Pfizer, καθώς έγγραφα που δημοσιοποίησε σήμερα πιστοποιούν ότι το σκεύασμα είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

Οι επιστήμονες του FDA προέβησαν στην δική τους ενδελεχή έρευνα και επιβεβαίωσαν την αποτίμηση της Pfizer, ότι δηλαδή το εμβόλιο της ήταν κατά 95% αποτελεσματικό. Επιβεβαίωσαν επίσης ότι οι βραχυπρόθεσμες παρενέργειές του -πόνος στα άκρα, εξάντληση, πονοκέφαλοι, μυϊκοί πόνοι- είναι όντως ανεκτές, ενώ παύουν μετά την παρέλευση δύο ημερών. Διαβάστε αναλυτικά

V-Day: Η αντεπίθεση ξεκίνησε-12
Η στιγμή αυτή θα μείνει στην ιστορία. Η Μάργκαρετ Κίναν δέχεται τα χειροκροτήματα των νοσηλευτών μετά τον εμβολιασμό της. Φωτ: Reuters

Τι συμβαίνει όταν χορηγείται σε κάποιον το εμβόλιο;

Το εμβόλιο, το οποίο έχει αναπτυχθεί με τη νέα τεχνολογία «αγγελιαφόρου RNA» χορηγείται μέσω ένεσης στο μπράτσο. Η ανοσοποίηση γίνεται σε δύο δόσεις με διαφορά τριών εβδομάδων, και όπως έχει φανεί στις δοκιμές, προστατεύει μέχρι και το 95% όσων το έχουν κάνει από το να κολλήσουν COVID-19.

Η Pfizer έχει δηλώσει ότι οι παρενέργειες σε όσους συμμετείχαν στις δοκιμές ήταν κατά κύριο ήπιες προς μέτριες και υποχωρούσαν γρήγορα. Οι πιο σοβαρές παρενέργειες εκδηλώθηκαν μετά τη δεύτερη δόση: κόπωση σε 3,8% των εθελοντών και πονοκέφαλος σε 2%. Οι γηραιότεροι συμμετέχοντες όμως έδειχναν να αναφέρουν λιγότερες και ελαφρότερες παρενέργειες τέτοιου είδους.

Τι είδους προστασία παρέχει το εμβόλιο;

Το εμβόλιο ξεκινά να εμποδίζει τη μόλυνση από COVID-19 επτά ημέρες μετά τη δεύτερη δόση, η οποία έρχεται περίπου έναν μήνα μετά την πρώτη.

Οι κλινικές δοκιμές δεν έχουν μέχρι στιγμής σχεδιαστεί για να καθορίσουν αν ένα ανοσοποιημένο άτομο μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε κάποιον άλλο. Μερικά εμβόλια, όπως αυτό κατά της ηπατίτιδας Α, παρέχουν τέτοιου είδους προστασία – γνωστή και ως «αποστειρωτική ανοσία» – , ενώ κάποια άλλα όχι.

Κατά τις δοκιμές, οι κατασκευαστές των εμβολίων κατά της COVID-19 εστίασαν στο κατά πόσο ο εμβολιασμός θα εμπόδιζε κάποιον από το να νοσήσει.

Θα χρειαστεί επίσης ακόμα περισσότερους μήνες προτού ξεκαθαριστεί για πόσο καιρό ο εμβολιασμός προστατεύει κάποιον από το να προσβληθεί.

«Μέχρι τότε, είναι καλύτερο να αποφεύγουμε τα μπαρ, και άλλες συναθροίσεις με πολλά άτομα», είπε η Δρ. Ανίτα Σετ, ειδική στις μολυσματικές ασθένειες στη Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

Σημαίνει ο εμβολιασμός επιστροφή στην κανονική ζωή;

Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η ανοσοποίηση εμποδίζει τη μετάδοση του ιού και κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό, οι επιστήμονες καλούν σε συνεχή εγρήγορση με χρήση μάσκας, πλύσιμο των χεριών και τήρηση αποστάσεων.

«Το εμβόλιο, όπως και όλα τα εμβόλια, μπορεί να φαίνεται ότι λειτουργεί πολύ καλά σε κάποιες υποκατηγορίες ασθενών, ενώ σε άλλες όχι και τόσο. Σημαίνει λοιπόν αυτό ότι είμαστε ελεύθεροι να ταξιδέψουμε με αεροπλάνο ή να προσκαλέσουμε 30 άτομα στο σπίτι μας; Μάλλον όχι», είπε ο Δρ Μισέλ Μπαρόν, διευθυντής στον τομέα της πρόληψης λοιμώξεων στο UC Health του Κολοράντο.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΗΠΑ: Ασφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο της Pfizer

Εμβολιάστηκε ο πρώτος άνθρωπος στη Βρετανία – Είναι η 90χρονη Μάργκαρετ Κίναν

Τι να περιμένουμε αφότου εμβολιαστούμε;

Περισσότερα από 20 εκατομμύρια κρούσματα Covid-19 στην Ευρώπη

«Ασφαλές και αποτελεσματικό» το εμβόλιο της Οξφόρδης

Επικεφαλής BioNTech: Έγκριση του εμβολίου στην Ευρώπη μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου

Κυρ. Μητσοτάκης: Μόνο ένας μαζικός εμβολιασμός θα βάλει «τίτλους τέλους» στην πανδημία