Συστάσεις για εορταστικό lockdown στη Γερμανία

Συστάσεις για εορταστικό lockdown στη Γερμανία

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Το Ινστιτούτο Λεοπολντίνα, σε έγγραφο που φέρει τις υπογραφές των σημαντικότερων λοιμωξιολόγων της Γερμανίας, απηύθυνε συστάσεις στην κυβέρνηση για γενικευμένο lockdown. Οι επιστήμονες εκφράζουν τον φόβο ότι αν εφαρμοστεί η χαλάρωση των μέτρων που προβλέπεται για την εορταστική περίοδο, τα κρούσματα στη χώρα θα εκτοξευθούν από τις 14.000 στις 50.000 ημερησίως. 

Οι συστάσεις αναφέρουν ότι πρέπει να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα, τα οποία να τηρηθούν και την εορταστική περίοδο, ότι πρέπει να κλείσουν τα καταστήματα και να απαγορευθούν οι υπαίθριες συναθροίσεις, όπως είναι οι σχεδιαζόμενες λειτουργίες σε ανοικτούς χώρους. Ως προς τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς, ζητούν κλείσιμο για διάστημα ενός μηνός.  

Μέτρα προς την κατεύθυνση του αυστηρού lockdown θα εφαρμοστούν από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου στο κρατίδιο της Σαξονίας, στο οποίο οι λοιμώξεις ξεπερνούν τις 350 ανά 100.000 κατοίκους, είναι δηλαδή διπλάσιες από τις λοιμώξεις στην υπόλοιπη χώρα. Κατά μέσον όρο στη Γερμανία ο δείκτης R βρίσκεται στο 1,06, δηλαδή 100 ασθενείς μεταδίδουν τον κορωνοϊό σε 106 υγιείς. 

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν αντέδρασε δημοσίως στη σύσταση του ινστιτούτου, η οποία διέρρευσε χθες στο περιοδικό Spiegel. Ανακοίνωσε όμως αύξηση των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων, ενδεχομένως ως αναγνώριση του γεγονότος ότι η επιστροφή στην κανονικότητα αργεί. Πιο συγκεκριμένα, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε ότι το μέγιστο ποσό στήριξης που μπορεί να λάβει μια επιχείρηση για να αντεπεξέλθει στην απώλεια εσόδων ανεβαίνει από τις 10.000 ευρώ στις 50.000 ευρώ.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί σημειώνουν ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας είναι πολύ χειρότερη από ό,τι την άνοιξη και εκφράζουν τον φόβο ότι μετά τις γιορτές θα υπάρξει νέα επιδείνωση. «Εχουμε 40% περισσότερους ασθενείς στις ΜΕΘ απ’ ό,τι την άνοιξη και, σε αντίθεση με τότε, δεν είναι ένα παροδικό φαινόμενο. Είμαστε σε αυτή την κατάσταση εδώ και εβδομάδες και δεν διαβλέπουμε κάποιο τέλος», είπε ο πρόεδρος της Γερμανικής Νοσοκομειακής Ομοσπονδίας (DKG) Γκέραλντ Γκας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή