Το ολλανδικό πείραμα για την επιστροφή στα γήπεδα

Το ολλανδικό πείραμα για την επιστροφή στα γήπεδα

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη Γιόχαν Κρόιφ Αρένα, έδρα του Αγιαξ, κατέκλυσαν, όχι διεθνείς ποδοσφαιριστές, αλλά Ολλανδοί ερευνητές, προκειμένου να διαπιστώσουν με ποιον τρόπο μεταδίδεται αερογενώς ο κορωνοϊός από ένα πλήθος φιλάθλων που κραυγάζει.

Για να επιτύχουν τον στόχο τους, οι επιστήμονες ψέκασαν τις κενές κερκίδες με μικροσταγονίδια, παρόμοια με αυτά του σάλιου, που απελευθερώνει ένας φορέας COVID-19 όταν φωνάζει δυνατά. Η ανίχνευση του τρόπου συμπεριφοράς των αερολυμάτων και της αερογενούς μετάδοσης του κορωνοϊού θα επιτρέψει στους ειδικούς να βρουν τρόπους αποστείρωσης του αέρα, ώστε οι φίλαθλοι να επιστρέψουν στα γήπεδα. 

«Δεν υπάρχει επιστημονική γνώση για τη συμπεριφορά των αερολυμάτων σε ένα τέτοιο περιβάλλον», επισημαίνει ο συντονιστής της έρευνας Μπερτ Μπλόκεν, καθηγητής Αεροδυναμικής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Αϊντχόφεν. «Επιδιώκουμε να δούμε τι συμβαίνει με τα αερολύματα σε ένα γήπεδο γεμάτο φιλάθλους. Οι διάφορες μέθοδοι καθαρισμού του αέρα μπορούν να ελαττώσουν σημαντικά το ιικό φορτίο, καθιστώντας τα γήπεδα ασφαλή», προσέθεσε ο ερευνητής. 

Το ολλανδικό πείραμα για την επιστροφή στα γήπεδα-1
Οι επιστήμονες ψέκασαν τις κενές κερκίδες με μικροσταγονίδια, παρόμοια με αυτά του σάλιου, τα οποία απελευθερώνει ένας φορέας COVID-19 όταν φωνάζει δυνατά (φωτ. REUTERS/Piroschka van de Wouw).

Παρότι οι επιστήμονες συμφωνούν ότι ο νέος κορωνοϊός μεταδίδεται αερογενώς, μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία για την έκταση του φαινομένου. Η ολλανδική έρευνα μπορεί να υποδείξει κάποιους τρόπους για τον έλεγχο της μετάδοσης και τη μείωση του κινδύνου. 

Ενα ηλεκτρονικό μοντέλο θα συγκεντρώσει τα δεδομένα εβδομάδων πειραμάτων προκειμένου να δείξει τις συνέπειες που θα έχει στη διασπορά της πανδημίας ένα πλήθος 55.000 φιλάθλων. Σε δεύτερο χρόνο, οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα λάβουν άδεια για να επαναλάβουν το πείραμα με μια μικρή ομάδα 750 φιλάθλων, που θα κάθονται σε μικρή απόσταση ο ένας από τον άλλο.

Ο τελικός στόχος των Ολλανδών επιστημόνων είναι να ανοίξουν τον δρόμο για την επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα, κάτι που, όπως εκτιμά ο καθηγητής Μπλόκεν, μπορεί να γίνει μόνο με την καθολική χρήση μάσκας, ενίσχυση του εξαερισμού των χώρων και ασφαλώς την πραγματοποίηση διαγνωστικών τεστ σε μεγάλη κλίμακα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή