«Θα συζητήσουμε με τον Μπάιντεν», λέει ο Ερντογάν

«Θα συζητήσουμε με τον Μπάιντεν», λέει ο Ερντογάν

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόθεσή του να συζητήσει με τον Τζο Μπάιντεν τις τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στη χώρα του και τις ΗΠΑ εξέφρασε ο Ταγίπ Ερντογάν, υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα το ενδεχόμενο κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας για την αγορά των ρωσικών, αντιαεροπορικών πυραύλων S-400. «Δεν θεωρούμε πολύ καλές τις δηλώσεις που κάνουν (στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ) και τις δράσεις που αναλαμβάνουν σχετικά με την απόκτηση όπλων από εμάς. Ειδικότερα, δεν βρίσκουμε ότι είναι σωστή η προσέγγισή τους στη βόρεια Συρία», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε δημοσιογράφους, προτού επισκεφθεί το Αζερμπαϊτζάν. 

Κληθείς να σχολιάσει τον εκλεγμένο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε επιφυλακτικός. «Ας εγκατασταθεί ο Μπάιντεν στο γραφείο του. Μόλις αυτό συμβεί, θα καθίσουμε και θα συζητήσουμε, όπως καθίσαμε στο παρελθόν». Αναφορικά με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων, περιορίστηκε να δηλώσει: «Στη διπλωματία βρίσκεται ένας δρόμος σε αυτά τα θέματα με συναντήσεις και συζητήσεις».

Η Τουρκία ενδέχεται να υποστεί κυρώσεις από τις αρχές του 2021, όταν τα δύο Σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου εγκρίνουν τον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας. Ηδη, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε, την Τρίτη, το σχετικό νομοσχέδιο, που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων για τους S-400, όπως και για τους αγωγούς μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου TurkStream και Nord Stream 2 (ο τελευταίος αφορά τη Γερμανία).

Στην ίδια συνάντησή του με δημοσιογράφους, ο Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε νέα επίθεση εναντίον της Γαλλίας, στον απόηχο της επεισοδιακής, ποδοσφαιρικής αναμέτρησης μεταξύ της Παρί Σεν Ζερμέν και της τουρκικής Μπασάκσεχιρ, στο Παρίσι. Η αναμέτρηση διακόπηκε, καθώς η τουρκική ομάδα αποχώρησε λόγω ρατσιστικών σχολίων του τέταρτου διαιτητή προς τον Καμερουνέζο βοηθό προπονητή της Μπασάκσεχιρ. «Η Γαλλία έχει εξελιχθεί σε χώρα όπου η ρατσιστική ρητορεία και οι αντίστοιχες πράξεις πυκνώνουν», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, παρά το γεγονός ότι ο εν λόγω διαιτητής ήταν Ρουμάνος και όχι Γάλλος.

Τέλος, ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στη μεταρρύθμιση στον τομέα της Δικαιοσύνης που έχει προαναγγείλει η κυβέρνησή του, διαλύοντας τις ελπίδες όσων πίστευαν ότι μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για την αποφυλάκιση του Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή