«Απαγορευτικό» για όσους έχουν αλλεργίες

«Απαγορευτικό» για όσους έχουν αλλεργίες

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κυβερνοεπίθεση δέχθηκε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), ο οποίος είναι επιφορτισμένος με την αξιολόγηση των εμβολίων κατά της COVID-19. Μέχρι αργά χθες δεν είχε γίνει γνωστό πότε έγινε η επίθεση των χάκερ, ούτε αν ήταν επιτυχής ή αν θα επηρεάσει τη διαδικασία έγκρισης των εμβολίων.  

Προβλήματα παρουσιάζει ο μαζικός εμβολιασμός κατά της COVID-19 των Pfizer/BioNTech, που χθες έλαβε άδεια κυκλοφορίας από τις Αρχές του Καναδά, καθώς δεν πρέπει να υποβληθούν σε αυτό άτομα που πάσχουν από σοβαρές αλλεργίες. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο βρετανικός ρυθμιστικός φορέας φαρμάκων, αφού δύο υγειονομικοί εμφάνισαν αναφυλαξία μετά το εμβόλιο, αλλά συνήλθαν με ιατρική βοήθεια. Αμφότεροι έπασχαν από βαριές αλλεργίες. 

Σε μια άλλη εξέλιξη, η AstraZe-neca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δημοσίευσαν στο περιοδικό Lancet τα ολοκληρωμένα στοιχεία των κλινικών μελετών για το εμβόλιό τους, επιβεβαιώνοντας ότι η αποτελεσματικότητά του προσεγγίζει το 70%. Εξακολουθούν, όμως, πολλά ερωτήματα να μένουν αναπάντητα, όπως η αποτελεσματικότητά του στους άνω των 55. 

Ταυτόχρονα, οι κακοί χειρισμοί της φαρμακοβιομηχανίας κλόνισαν την εμπιστοσύνη των ειδικών στο εμβόλιο που, παρά τις μεγάλες ελπίδες που ενέπνευσε αρχικά, σήμερα βρίσκεται ουραγός στην κούρσα των εμβολίων κατά της COVID-19. 

Ακόμη και σήμερα, η AstraZe-neca δεν έχει ολοκληρώσει την εγγραφή εθελοντών στην κλινική μελέτη στις ΗΠΑ, καθώς όλα «πάγωσαν»επί 7 εβδομάδες, διότι δεν διαβιβάστηκαν στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αποδεικτικά στοιχεία ότι το εμβόλιο δεν ευθυνόταν για τα νευρολογικά συμπτώματα που παρουσίασαν δύο συμμετέχοντες στις κλινικές μελέτες. Μελέτη του Πανεπιστημίου του Μιλάνου διαπίστωσε ότι ένα 4χρονο παιδί, στη βόρεια Ιταλία, νόσησε από COVID-19 τον Νοέμβριο του 2019, τρεις μήνες πριν από το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη χώρα. Το παιδί νοσηλεύθηκε στις 30 Νοεμβρίου με εμετούς, δύσπνοια και δερματικά ερυθήματα και οι γιατροί θεώρησαν ότι πάσχει από ιλαρά. Η εκ νέου ανάλυση του στοματοφαρυγγικού επιχρίσματος, που είχε ληφθεί τότε, επιβεβαίωσε ότι νοσούσε από COVID-19. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο κορωνοϊός μεταδιδόταν «αόρατος»στη βόρεια Ιταλία επί μήνες, γεγονός που πιθανώς εξηγεί γιατί χτυπήθηκαν με τόση δριμύτητα το Μιλάνο και το Τορίνο.

Στη συντριπτική πλειονότητά τους οι κάτοικοι φτωχών κρατών (οι 9 στους δέκα) δεν θα καταφέρουν να εμβολιαστούν φέτος κατά του κορωνοϊού εξαιτίας της σώρευσης των εμβολίων από τα πιο πλούσια κράτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή