ΗΠΑ

«Απορρίπτεται» με τη σφραγίδα της Μπάρετ

«Απορρίπτεται» με τη σφραγίδα της Μπάρετ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ διέλυσε χθες την τελευταία ελπίδα του Ντόναλντ Τραμπνα παραμείνει στην προεδρία παρά την ήττα, απορρίπτοντας το αίτημα των δικηγόρων του για ακύρωση των αποτελεσμάτων στην πολιτεία της Πενσιλβάνια. Οι τελευταίες εβδομάδες του Ρεπουμπλικανού προέδρου στον Λευκό Οίκο σημαδεύονται από μια νοσοκομειακή κρίση σε πλήρη εξέλιξη, καθώς σε μεγάλο μέρος της χώρας είναι διαθέσιμο λιγότερο από το 15% των κλινών ΜΕΘ, ενώ η πανδημία καλπάζει. 

Τα κρούσματα στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί κατά 18% σε δύο εβδομάδες, φθάνοντας τις 220.000 ημερησίως και οι νεκροί κατά 39%, φθάνοντας τις 2.597 ημερησίως, καθώς ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζητεί από τον πληθυσμό της χώρας υπευθυνότητα και χρήση μάσκας. «Την πρώτη ημέρα που θα αναλάβω την προεδρία, οι μάσκες θα γίνουν υποχρεωτικές όπου αυτό είναι αρμοδιότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης» είπε ο Μπάιντεν, αναφέροντας επί παραδείγματι αεροπλάνα, λεωφορεία, δημόσια κτίρια κ.λπ Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος δεσμεύθηκε επίσης ότι θα εργαστεί για τη χορήγηση 100 εκατομμυρίων εμβολίων τις πρώτες 100 ημέρες»από την ανάληψη της εξουσίας στις 21 Ιανουαρίου. 

Προχωρώντας στη στελέχωση της κυβέρνησής του, ο Μπάιντεν επέλεξε ως υπουργό Στέγασης και Οικιστικής Ανάπτυξης τη Μάρσια Φατζ, μαύρη βουλευτή από το Οχάιο, η οποία αναμένεται να επαναφέρει τα στεγαστικά προγράμματα της εποχής Ομπάμα, που κατήργησε ο Ντόναλντ Τραμπ Σε μια δραματική αντίθεση με την απερχόμενη κυβέρνηση, της οποίας υπουργός Παιδείας είναι η δισεκατομμυριούχος Μπέτσι ντε Βος, o Μπάιντεν εξετάζει για το αξίωμα του υπουργού Παιδείας την πρώην επικεφαλής του συνδικαλιστικού οργάνου των εκπαιδευτικών, Λίλι Εσκελσεν Γκαρσία. 

Εν τω μεταξύ, η απόπειρα του Τραμπνα παραμείνει στην προεδρία μέσω του Ανωτάτου Δικαστηρίου αποτυγχάνει, όπως φάνηκε από τη χθεσινή απορριπτική απόφαση, στην οποία ούτε καν η Εϊμι Κόνεϊ Μπάρετ, η τελευταία δικαστής που ο ίδιος διόρισε, δεν ετάχθη υπέρ του. Με μια απόφαση που είχε έκταση μιας πρότασης και χωρίς κάποια αναφορά σε δικαστές που διαφώνησαν, το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι η προσφυγή της νομικής ομάδας του Τραμπαπορρίπτεται. 

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια, ο Τραμπαξίωνε από το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο να εμπλακεί στις εσωτερικές υποθέσεις της πολιτείας της Πενσιλβάνια, ανατρέποντας νόμο της ο οποίος είχε ήδη εγκριθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας. Εκπρόσωποι των Ρεπουμπλικανών εξέφρασαν χθες εκ νέου ανησυχίες ότι η στρατηγική αυτή οδηγεί σε πολύ επικίνδυνη πόλωση, καθώς οι πιο πιστοί ακόλουθοι του Ντόναλντ Τραμπεξοργίζονται πιστεύοντας ότι αδικήθηκε.