Κομισιόν: Δέσμη μέτρων έκτακτης ανάγκης αν αποτύχουν οι συνομιλίες του Brexit

Κομισιόν: Δέσμη μέτρων έκτακτης ανάγκης αν αποτύχουν οι συνομιλίες του Brexit

Προτείνονται ρυθμίσεις για τις οδικές και αεροπορικές συγκοινωνίες, και την αλιεία

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εναλλακτικό σχέδιο μέτρων σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών για το Brexit παρουσίασε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς οι συνομιλίες των Βρυξελλών με το Λονδίνο έχουν σημαντικά εμπόδια ακόμη να ξεπεράσουν.

Τα μέτρα αποσκοπούν στο να διασφαλίσουν για έξι μήνες τη βασική αμοιβαία αεροπορική και οδική συνδεσιμότητα μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και τη δυνατότητα αμοιβαίας αλιευτικής πρόσβασης των σκαφών της ΕΕ και της Βρετανίας στα ύδατα των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, στόχος αυτών των μέτρων έκτακτης ανάγκης είναι να ληφθεί μέριμνα για την περίοδο κατά την οποία δεν θα υπάρχει συμφωνία. Αν δεν τεθεί σε εφαρμογή καμία συμφωνία, τα μέτρα θα λήξουν μετά από την προκαθορισμένη περίοδο.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη: «Ωστόσο, δεδομένου ότι η λήξη της μεταβατικής περιόδου είναι πλέον πολύ κοντά, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι, αν και όταν επιτευχθεί συμφωνία, αυτή θα μπορέσει να τεθεί εγκαίρως σε ισχύ. Είναι ευθύνη μας να προετοιμαστούμε για όλα τα ενδεχόμενα, συμπεριλαμβανομένου του ενδεχομένου να μην έχουμε συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο την 1η Ιανουαρίου.»

Τα τέσσερα μέτρα που προτείνονται αφορούν στη βασική αεροπορική και οδική συνδεσιμότητα, την ασφάλεια της αεροπλοΐας και την αλιεία.

Η Επιτροπή δήλωσε ότι θα συνεργαστεί στενά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο με σκοπό να διευκολύνει την έναρξη της εφαρμογής και των τεσσάρων προτεινόμενων κανονισμών την 1η Ιανουαρίου 2021.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή