Το ΝΑΤΟ ζητάει «θετική προσέγγιση» έναντι της Τουρκίας

Το ΝΑΤΟ ζητάει «θετική προσέγγιση» έναντι της Τουρκίας

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ της «θετικής προσέγγισης» έναντι της Τουρκίας τάχθηκε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κληθείς να σχολιάσει την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων προς την Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη διάρκεια κοινών δηλώσεων του με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό, Αντόνιο Κόστα, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ δέχθηκε ερώτηση για τις πιθανές κυρώσεις της ΕΕ έναντι της Τουρκίας και το εάν πιστεύει ότι είναι ο σωστός τρόπος για να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που έχει η ΕΕ με χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.

Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι «η κατάσταση στη Μεσόγειο είναι δύσκολη και οι σύμμαχοι έχουν εκφράσει τους προβληματισμούς τους. (…) Το ΝΑΤΟ είναι ένα πεδίο στο οποίο μιλάμε ανοιχτά όταν υπάρχουν διαφορές και διαφωνίες ανάμεσα σε συμμάχους, όπως βλέπουμε στην Ανατολική Μεσόγειο. Την ίδια ώρα, πιστεύω ότι όλοι πρέπει να αναζητούμε θετικές προσεγγίσεις, τρόπους να διαχειριστούμε τις διαφορές και εδώ στο ΝΑΤΟ έχουμε αναπτύξει έναν μηχανισμό απεμπλοκής ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για να απομειώσουμε το ρίσκο, για παράδειγμα, ενός ατυχήματος μεταξύ δύο χωρών μελών του ΝΑΤΟ, όταν βλέπουμε μεγαλύτερη στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σε άλλο σημείο της δήλωσης του, τόνισε: «Την ίδια ώρα, εκτιμώ ότι οι σύμμαχοι αντιλαμβάνονται ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος, καθώς συνορεύει με το Ιράκ και τη Συρία. Και είχε ρόλο κλειδί στην αντιμετώπιση του ISIS και στην απελευθέρωση εδαφών που ήλεγχε ο ISIS στο Ιράκ και τη Συρία».

Πρόσθεσε δε ότι «η Τουρκία είναι επίσης ο σύμμαχος που φιλοξενεί το μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων, περίπου 4 εκατομμύρια, και επίσης η Τουρκία είναι ο σύμμαχος που έχει υποστεί τις περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις».

«Άρα, υπάρχουν διαφορές, υπάρχουν διαφωνίες και πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε. Ταυτόχρονα, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι καταλαβαίνουμε τη σημασία της Τουρκία ως μέλους του ΝΑΤΟ και ως μέρους της δυτικής οικογένειας».

Το ΝΑΤΟ ζητάει «θετική προσέγγιση» έναντι της Τουρκίας-1

Μητσοτάκης

Ζήτημα αξιοπιστίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης έθεσε, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής το μεσημέρι της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο ζήτημα της Τουρκίας και τις αποφάσεις που πρόκειται να ληφθούν.

«Το διακύβευμα είναι πάρα πολύ σαφές, πάρα πολύ ξεκάθαρο: Η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου αποφασίσαμε, όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ότι σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες. Και ορίσαμε από κοινού ότι ημερομηνία λήψης των αποφάσεων θα είναι αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, του Δεκεμβρίου», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας:

«Τώρα, λοιπόν, θα φανεί εάν πραγματικά ως Ευρώπη είμαστε αξιόπιστοι σε αυτά τα οποία εμείς οι ίδιοι έχουμε συμφωνήσει. Pacta sunt servanda (οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται)», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Αναλυτικά

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή