Ενδείξεις συμβιβασμού για το Ταμείο Ανάκαμψης

Ενδείξεις συμβιβασμού για το Ταμείο Ανάκαμψης

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί για τη δυνατότητα συμφωνίας επί του μηχανισμού για το κράτος Δικαίου που θα συνοδεύει το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Ταμείο Ανάκαμψης στη σημερινή, πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής. Ωστόσο, βασικοί παίκτες όπως η Ολλανδία και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχουν δώσει ακόμα το πράσινο φως.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, μιλώντας το πρωί, έθεσε τρία κριτήρια για την αποδοχή του τριμερούς συμβιβασμού μεταξύ Γερμανίας, Ουγγαρίας και Πολωνίας: να είναι αποδεκτός από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο («κλειδί για εμάς»)· να μην επηρεάζει τον πυρήνα του συμβιβασμού μεταξύ του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου σχετικά με τη λειτουργία και την εμβέλεια του μηχανισμού· και να μπορεί η Επιτροπή αναδρομικά να τον ενεργοποιήσει αν εντοπίσει παραβάσεις κατά την περίοδο που η νομιμότητα του μηχανισμού θα εξετάζεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ο κ. Ρούτε, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, τον ρώτησε στην αρχή της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τη γνώμη του για τον τριμερή συμβιβασμό. «Θα εξετάσουμε λεπτομερώς τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ελπίζουμε ότι θα είναι συνεπή με το πνεύμα και το γράμμα του συμβιβασμού που επετεύχθη [μεταξύ Συμβουλίου και Κοινοβουλίου], ειδικά σχετικά με τα μέτρα διαφύλαξης του κράτους Δικαίου», είπε ο κ. Σασόλι σε συνέντευξη Τύπου. «Το Κοινοβούλιο δεν θα δεχτεί να αμφισβητηθεί το περιεχόμενο του συμβιβασμού αυτού».

Καταφθάνοντας στη Σύνοδο, ο Βίκτορ Όρμπαν μίλησε για «μακρά διαπραγμάτευση» για να επιτευχθεί ο τριμερής συμβιβασμός και εκτίμησε ότι «βρισκόμαστε μία σπιθαμή από το να φτάσουμε στη συναίνεση». Ισχυρίστηκε δε ότι η χώρα του δίνει τη μάχη για την «ενότητα της Ε.Ε. και της κοινής λογικής». Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι, μιλώντας κι αυτός (όπως και ο Ούγγρος ομόλογός του) στα αγγλικά, τόνισε ότι «πρέπει να αποφύγουμε αυθαίρετες και πολιτικά υποκινούμενες αποφάσεις» σχετικά με το κράτος Δικαίου και να μην «συγχέουμε τα ζητήματα αυτά με την καταπολέμηση της διαφθοράς και της απάτης» στη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων.

Σημειώνεται ότι οι επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές στην Ουγγαρία θα λάβουν χώρα την άνοιξη του 2022. Μία προσφυγή της Βουδαπέστης κατά του μηχανισμού πιθανότατα θα επιτρέψει στον κ. Όρμπαν να δώσει την εκλογική αυτή μάχη χωρίς τη σκιά ευρωπαϊκών κυρώσεων και παγωμένων κονδυλίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή