Έκρηξη στη Βηρυτό: Κατηγορούμενοι για αμέλεια πρωθυπουργός και πρώην υπουργοί

Έκρηξη στη Βηρυτό: Κατηγορούμενοι για αμέλεια πρωθυπουργός και πρώην υπουργοί

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο δικαστής που ερευνά την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού κατηγόρησε τον Λιβανέζο πρωθυπουργό Χασάν Ντιάμπ και τρεις πρώην υπουργούς για αμέλεια σχετικά με το γεγονός, στο οποίο σκοτώθηκαν 200 άνθρωποι και καταστράφηκε η πρωτεύουσα της χώρας.

Ο Ντιάμπ, του οποίου το Υπουργικό Συμβούλιο παραιτήθηκε μετά την έκρηξη τον Αύγουστο, δήλωσε ότι έχει τη συνείδησή του καθαρή και κατηγόρησε τον δικαστή για παραβίαση του Συντάγματος.

Τέσσερις μήνες μετά την έκρηξη, η οποία είναι μια από τις μεγαλύτερες μη-πυρηνικές εκρήξεις παγκοσμίως και προκάλεσε τον τραυματισμό χιλιάδων ανθρώπων, τα θύματα περιμένουν ακόμα το αποτέλεσμα της έρευνας σχετικά με τα αίτια. Οι Λιβανέζοι ηγέτες είχαν υποσχεθεί ότι αυτά θα ήταν διαθέσιμα μόλις λίγες μέρες μετά το συμβάν.

Τα επακόλουθα της έκρηξης προστέθηκαν στη λίστα των προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα ο Λίβανος, ο οποίος βρίσκεται υπό την πίεση ενός τεράστιου χρέους που τον οδήγησε στη χειρότερη κρίση μετά τον εμφύλιο κατά τα έτη 1975 – 1990.

Οι θρησκευτικοί ηγέτες της χώρας συνεχίζουν τα «παζάρια» σχετικά με το ποιοι θα αποτελούν τη νέα κυβέρνηση.

Ο δικαστής Φάντι Σαουάν κάλεσε την επόμενη εβδομάδα τον Ντιάμπ και τους τρεις πρώην υπουργούς για ανάκριση ως «κατηγορούμενους», αναφέρει το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο NNA.

Ειδικότερα, αυτοί που κατηγορήθηκαν πέρα από τον Ντιάμπ, ήταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αλί Χασάν Καλίλ, κορυφαίος βοηθός του προέδρου του Κοινοβουλίου του Λιβάνου Ναμπίχ Μπερί, καθώς και οι πρώην υπουργοί Δημοσίων Έργων Γκαζί Ζεάιτερ και Γιουσέφ Φινιάνος, σύμφωνα με το NNA.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή