Εγκρίθηκε στη Γαλλία το νομοσχέδιο κατά του εξτρεμισμού

Εγκρίθηκε στη Γαλλία το νομοσχέδιο κατά του εξτρεμισμού

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου για την καταπολέμηση των ισλαμικών αποσχιστικών τάσεων, με στόχο το εξτρεμιστικό Ισλάμ, παρουσίασε ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ. Το νομοσχέδιο, που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο και παραπέμπεται τώρα για συζήτηση στην ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης, έχει τίτλο «νομοσχέδιο ενίσχυσης των δημοκρατικών αξιών», ενώ περιλαμβάνει σειρά μέτρων για την παιδεία, τις θρησκευτικές οργανώσεις, την προώθηση του μίσους στο Διαδίκτυο και τη χρηματοδότηση των εκκλησιών και τόπων λατρείας.

Ο πρόεδρος Μακρόν προκάλεσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, μιλώντας χθες για αντιμετώπιση της «ισλαμικής Λερναίας Υδρας» και τις απόπειρές της για εδραίωση «αντι-κοινωνίας». Παρά τον αποφασιστικό τόνο του προέδρου, όμως, η κυβέρνηση ανησυχεί ότι θα κατηγορηθεί για στιγματισμό του συνόλου της μουσουλμανικής μειονότητας της χώρας. 

Το νέο νομοσχέδιο περιορίζει το δικαίωμα γονέων να αποσύρουν τα παιδιά από το σχολείο για κατ’ οίκον εκπαίδευση, επιβάλλοντας την ίδια ώρα εξονυχιστικούς ελέγχους στη λειτουργία και τη χρηματοδότηση θρησκευτικών οργανώσεων και χώρων λατρείας. Ο νέος νόμος προβλέπει επίσης τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της διασποράς μηνυμάτων μίσους μέσω του Ιντερνετ και θεσμοθετεί κατηγορία «αποσχιστικής πίεσης» με στόχο την προστασία δημοσίων υπαλλήλων (κυρίως αστυνομικών) που δέχονται απειλές ή υφίστανται βία. Το νομοσχέδιο απαγορεύει επίσης τα πιστοποιητικά παρθενίας. 

Επί ποδός πολέμου βρίσκεται η αντιπολίτευση, αναμένοντας την παρουσίαση του νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης πιθανότατα στις αρχές του νέου έτους. Το κεντροδεξιό κόμμα «Οι Ρεπουμπλικανοί» σχεδιάζει να επικρίνει την κυβέρνηση για την ανοχή της απέναντι στο ακραίο Ισλάμ, με τον εκπρόσωπο της κοινοβουλευτικής ομάδας να χαρακτηρίζει το κείμενο «απίστευτα μαλακό», καθώς δεν προβλέπει την πλήρη απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας.

Στα Αριστερά, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν της «Ανυπότακτης Γαλλίας» άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τον στιγματισμό της μουσουλμανικής κοινότητας, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα κατέθεσε δέκα προτάσεις, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η δημιουργία συμβουλευτικού παρατηρητηρίου για την τήρηση της νομοθεσίας αναφορικά με τον σεβασμό του κοσμικού κράτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή