Η «καυτή πατάτα» για τον Μπάιντεν

Η «καυτή πατάτα» για τον Μπάιντεν

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Το ερώτημα αν οι εκτενείς και αδιαφανείς επιχειρηματικοί δεσμοί του 50χρονου Χάντερ Μπάιντεν με την Κίνα συνιστούν μοχλό άσκησης κινεζικής επιρροής στη νέα αμερικανική κυβέρνηση τίθεται μετά την ανακοίνωση ότι η εισαγγελία έχει ανοίξει έρευνα για τις υποθέσεις αυτές. Εγγραφα που αναφέρονται στις κινεζικές δραστηριότητες του γιου του Τζο Μπάιντεν είχαν δημοσιευθεί προεκλογικά από την εφημερίδα «Νιου Γιορκ Ποστ», αλλά η επιβεβαίωση ότι διενεργείται έρευνα της Δικαιοσύνης ήρθε το βράδυ της Τετάρτης. 

Το αντικείμενο της έρευνας είναι αν ο Χάντερ Μπάιντεν και οι συνεργάτες του παραβίασαν τη φορολογική νομοθεσία και τη νομοθεσία περί ξεπλύματος χρήματος στις επιχειρηματικές σχέσεις τους με ξένες χώρες, ιδιαιτέρως με την Κίνα. Μεταξύ άλλων ερευνώνται οι συνθήκες υπό τις οποίες ο Χάντερ Μπάιντεν δέχθηκε ως δώρο διαμάντι 2,8 καρατίων από τον ιδρυτή και πρώην πρόεδρο της κινεζικής εταιρείας ενέργειας CEFC, Γε Τζιανμίνγκ, ύστερα από επαγγελματική συνάντηση των δύο στο Μαϊάμι. 

Ως προς τα φορολογικά ζητήματα, τον Ιούλιο ο Χάντερ Μπάιντεν κατέβαλε πρόστιμο στην εφορία της Ουάσιγκτον ύψους 453.00 δολαρίων, χωρίς να είναι γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες. 

Η ορκωμοσία ενός προέδρου την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη εν ενεργεία έρευνες της Δικαιοσύνης εις βάρος του γιου του αποτελεί «καυτή πατάτα» για το επιτελείο Μπάιντεν. Μιλώντας στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», η καθηγήτρια Νομικής του Πανεπιστημίου του Σεντ Λούις, Καθλίν Κλαρκ, επεσήμανε ότι ο Τζο Μπάιντεν οφείλει να επαναφέρει τους κανόνες περί ελάχιστης επικοινωνίας ανάμεσα στον Λευκό Οίκο και στο υπουργείο Δικαιοσύνης, που είχε παραβιάσει ο Ντόναλντ Τραμπ, ώστε να αφεθούν οι δικαστικές αρχές απερίσπαστες στο έργο τους. «Ο Μπάιντεν και το υπουργείο Δικαιοσύνης πρέπει να καταστήσουν σαφές ότι ο Λευκός Οίκος δεν θα εμπλακεί σε συγκεκριμένες έρευνες», υπογράμμισε η Κλαρκ. 

Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι προηγούμενοι πρόεδροι είχαν αντιμετωπίσει ο καθένας με τον δικό του τρόπο τις δικαστικές υποθέσεις συγγενικών τους προσώπων. Ο Ρίτσαρντ Νίξον είχε δώσει εντολή στον υπουργό Δικαιοσύνης Τζον Μίτσελ να παρακολουθήσει τον αδελφό του, Ντόναλντ, για να έχει γνώση των αμφιλεγόμενων επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων, ενώ ο Τζίμι Κάρτερ είχε δεχθεί να δώσει ένορκη κατάθεση γύρω από τις σχέσεις του αδελφού του Μπίλι με τη Λιβύη. 

Στην ομάδα του νεοεκλεγέντος προέδρου εντάχθηκε χθες η πρώην πρέσβης της κυβέρνησης Ομπάμα στον ΟΗΕ και πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Σούζαν Ράις. Η Ράις διορίστηκε επικεφαλής του Συμβουλίου Εσωτερικής Πολιτικής του Λευκού Οίκου, ανέλαβε δηλαδή την αρμοδιότητα της εφαρμογής του μεγάλου προγράμματος ανοικοδόμησης της αμερικανικής οικονομίας, που αποτελεί κεντρικό πυλώνα της πολιτικής Μπάιντεν. Ετερος βετεράνος της κυβέρνησης Ομπάμα, ο πρώην προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ντένις Μακ Ντόνοου ανέλαβε το υπουργείο Βετεράνων. Οι πολιτικές εξελίξεις εγγράφονται σε ένα όλο και πιο ζοφερό κοινωνικό πλαίσιο, με την εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» να αναφέρει ότι έχουν αυξηθεί οι κλοπές ειδών πρώτης ανάγκης από σούπερ μάρκετ, καθώς η υγειονομική κρίση στερεί το εισόδημα εκατομμυρίων Αμερικανών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή