Γερμανία: Εξανεμίζεται το «πλεονέκτημα» της άνοιξης

Γερμανία: Εξανεμίζεται το «πλεονέκτημα» της άνοιξης

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, από περίπου 23.000 σε 29.875 μέσα σε μία ημέρα, θορύβησε έντονα τη γερμανική κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Αρμιν Λάσετ να ζητεί επίσπευση για σήμερα της αυριανής διάσκεψης Βερολίνου – κρατιδίων, στην οποία θα αποφασιστούν άμεσα μέτρα. Ο στόχος της διάσωσης των χριστουγεννιάτικων αγορών έχει εγκαταλειφθεί και η χώρα προσανατολίζεται σε επείγον σκληρό lockdown τουλάχιστον έως τις 10 Ιανουαρίου. «Η καμπύλη της εκθετικής αύξησης είναι καλύτερο να σπάσει τώρα, στο ξεκίνημα», σημείωσε ο κ. Λάσετ. 

«Αυτό (το lockdown) είναι η μόνη μας ελπίδα να γίνουμε και πάλι κύριοι της κατάστασης», εκτίμησε και ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ, εκφράζοντας την οργή του για το γεγονός ότι η χώρα δείχνει να χάνει το πλεονέκτημα που είχε κατακτήσει με την καλή διαχείριση του πρώτου κύματος, την άνοιξη. Στο δεύτερο κύμα, η Γερμανία κράτησε τα σχολεία και τα καταστήματα ανοικτά, βασιζόμενη στην τήρηση αυστηρών κανόνων αποστασιοποίησης, στην πληθώρα διαγνωστικών ελέγχων και στην επάρκεια του συστήματος υγείας. Ο Σέντερ υποστήριξε ότι ο πληθυσμός συμμορφώθηκε σε γενικές γραμμές με τα μέτρα, αλλά ότι αυτά δεν ήταν επαρκή. Τα εκάστοτε μέτρα είναι αποτέλεσμα διελκυστίνδας ανάμεσα στην καγκελαρία και στις ηγεσίες των κρατιδίων, με την Αγκελα Μέρκελ να ζητεί μετ’ επιτάσεως αυστηρά μέτρα. 

Στην προσεχή συνάντηση θεωρείται βέβαιο ότι θα αποφασιστούν επιπλέον μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται, όπως επίσης και συνολικά του κρατιδίου της Σαξονίας, που υποχρεώνεται, λόγω επιδημιολογικού φορτίου, να εφαρμόσει τα αυστηρότερα μέτρα στη χώρα. 

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, πληροφορίες του περιοδικού Spiegel αναφέρουν ότι οι υπουργοί Εσωτερικών των κρατιδίων συζητούν να οριστεί το σύνολο του κόμματος AfD «στόχος παρακολούθησης» από τις υπηρεσίες ασφαλείας. Εως τώρα, οι Αρχές παρακολουθούσαν τα στελέχη της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματος, αλλά οι τελευταίες ενδείξεις αναφέρουν ότι η πτέρυγα αυτή ενισχύεται, επεκτείνοντας την επιρροή της στο σύνολο του κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή