Σε τεντωμένο σχοινί η Ευρώπη

Σε τεντωμένο σχοινί η Ευρώπη

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά την πάροδο πολλών εβδομάδων από την εφαρμογή περιοριστικών μέτρων, ήπιων ή πιο αυστηρών, η πανδημία εξακολουθεί να μαίνεται στην Ευρώπη. Ρεκόρ κατέγραψε χθες η Ρωσία, με 613 θανάτους, τους περισσότερους από την αρχή της πανδημίας. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στην Ουκρανία, ενώ και η Ελβετία, που είχε επιλέξει τον δρόμο μιας πιο χαλαρής προσέγγισης, αναγκάστηκε να επιβάλει στα περισσότερα καντόνια κλείσιμο εστιατορίων, μπαρ και καταστημάτων και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 7 μ.μ. Αλλωστε, η «μέση οδός» που ακολούθησε, δεν απέδωσε και ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται μετά την ήπια ύφεση στα τέλη Νοεμβρίου. 

Στη Γαλλία, παρότι οι υγειονομικές αρχές προειδοποιούν ότι το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό και επικίνδυνο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Πέμπτη, ήπια χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων από τις 15 Δεκεμβρίου, διατηρώντας αρκετούς περιορισμούς. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας παραμένει σε ισχύ από τις 8 μ.μ. και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς (όχι όμως και στις 24 του μήνα). Σινεμά, θέατρα και μουσεία θα παραμείνουν κλειστά, τουλάχιστον μέχρι τις 7 Ιανουαρίου. Η υπουργός Πολιτισμού Ροσελίν Μπασελό δεσμεύθηκε χθες για τη χορήγηση 35 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση, μουσείων, κινηματογράφων και θεάτρων που πλήττονται από την επέκταση των περιοριστικών μέτρων, τονίζοντας ότι η απόφαση να μην ανοίξουν αυτοί οι χώροι της «ράγισε την καρδιά».

Την ίδια στιγμή, η βρετανική στατιστική υπηρεσία, που καταγράφει την εξέλιξη της πανδημίας, ανακοίνωσε ότι στην Αγγλία νοσούν από κορωνοϊό 481.500 άνθρωποι, δηλαδή, ένας ανά 115 κατοίκους. Τα στοιχεία αυτά αφορούν την περίοδο 29.11 με 5.12. Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, την τελευταία εβδομάδα το ποσοστό των κατοίκων του Λονδίνου που είναι θετικοί στην COVID-19 αυξήθηκε. Επίσης, οι βρετανικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι η περίοδος καραντίνας για τις επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μειώνεται από τις 14 ημέρες στις 10. 

Υπομονή πρέπει να κάνει η παγκόσμια κοινότητα μέχρι την ανάπτυξη ενός ακόμα πειραματικού εμβολίου κατά της COVID-19. Χθες, οι φαρμακοβιομηχανίες Sanofi GlaxoSmithKline ανακοίνωσαν ότι τα πρώτα αποτελέσματα των κλινικών μελετών του σκευάσματος που παρασκεύασαν δεν ήταν ικανοποιητικά, αφού το εμβόλιο πυροδότησε περιορισμένη ανοσοποιητική αντίδραση στους εθελοντές και ιδιαίτερα στους πιο ηλικιωμένους. Οι δύο φαρμακοβιομηχανίες ευελπιστούν ότι στα τέλη του 2021 θα έχουν στα χέρια τους ένα πιο αποτελεσματικό εμβόλιο.

Τέλος, Βρετανοί και Ρώσοι ερευνητές συνεργάζονται προκειμένου να μελετήσουν τη συνδυαστική χορήγηση του εμβολίου, που παρασκευάζεται από την AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και του ρωσικού Sputnik-5. Η κλινική μελέτη θα πραγματοποιηθεί στη Ρωσία, σε ενήλικους εθελοντές. Ελπίδα όλων είναι ότι η ανάμειξη των δύο εμβολίων θα πυροδοτήσει ισχυρότερη ανοσοποιητική αντίδραση, από αυτή που πυροδοτεί το καθένα μόνο του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή