Ντομινίκ Στρος-Καν: Ηρθε επιτέλους η ώρα να μιλήσω

Ντομινίκ Στρος-Καν: Ηρθε επιτέλους η ώρα να μιλήσω

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άνοιξη συμπληρώνονται δέκα χρόνια από το επεισόδιο που έβαλε τέλος στη σταδιοδρομία του Ντομινίκ Στρος-Καν, του Γάλλου σοσιαλιστή που ηγείτο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ετοιμαζόταν να διεκδικήσει με αξιώσεις την προεδρία της χώρας του. «Τέλος», όμως, είναι μια μεγάλη κουβέντα, που ίσως δεν αντιστοιχεί σε όσα επιφυλάσσει το 2021.

Με μια ανάρτησή του στο Τwitter, ο 71χρονος Στρος-Καν ανακοίνωσε ότι έχει έρθει η ώρα να σπάσει τη σιωπή του. «Για πρώτη φορά, συμφώνησα να κάνω ένα ντοκιμαντέρ, στο οποίο ανατρέχω σε ολόκληρη την προσωπική και πολιτική μου διαδρομή από τη γαλλική πολιτική έως τη διεθνή σκηνή», έγραψε ο πρώην υπουργός Οικονομικών. 

«Πότε δεν έδωσα τη δική μου εκδοχή για τα συμβάντα που οδήγησαν στην απόσυρσή μου από την πολιτική ζωή. Το έκαναν άλλοι αντί για μένα, μέσα από δελτία Τύπου, συνεντεύξεις και παράθεση πραγματικών ή υποθετικών γεγονότων. Ηρθε η ώρα να μιλήσω», προσθέτει και καταλήγει με τη φράση-κλειδί: «Πέρα από τα διάφορα επεισόδια που αφορούν την προσωπική μου ζωή, την πολιτική μου σταδιοδρομία και τα μέσα ενημέρωσης, θα μοιραστώ σε αυτή την ταινία τις προτάσεις μου για το δύσκολο μέλλον που μας περιμένει».

Το ντοκιμαντέρ θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο, καθώς η Γαλλία θα περιδινίζεται στον κυκεώνα μιας ακόμη προεκλογικής μάχης ανάμεσα στον Εμανουέλ Μακρόν και στη Μαρίν Λεπέν. Ετοιμάζεται άραγε να επανέλθει ο DSK στην πολιτική ζωή; Και αν ναι, με ποια ιδιότητα; Ο θαυμασμός που εξέφρασε ο Στρος-Καν για τον Εμανουέλ Μακρόν το 2017 θα οδηγήσει άραγε σε κάποιου είδους συμμαχία; Υπάρχει ζωή μετά την πιο σαρωτική δολοφονία χαρακτήρα της πρόσφατης Ιστορίας;

Το 2011, ο Στρος-Καν πέρασε δυόμισι μήνες σε φυλακή της Νέας Υόρκης με την υποψία βιασμού που δεν επιβεβαιώθηκε, το 2012 κατηγορήθηκε για μαστροπεία στη Γαλλία σε μια δίκη που επί τρία χρόνια τροφοδοτούσε τον Τύπο με περιγραφές σεξουαλικών οργίων και, τέλος, αυτοεξορίστηκε στο Μαρόκο, όπου παντρεύτηκε για τέταρτη φορά και εξασφάλισε για τον εαυτό του ένα διόλου ευκαταφρόνητο εισόδημα ως οικονομικός σύμβουλος διαφόρων αφρικανικών κυβερνήσεων.

Ουδέποτε καταδικάστηκε για κάποιο αδίκημα στη Γαλλία ή σε κάποια άλλη χώρα, αλλά και ουδέποτε σχολίασε τις εκτιμήσεις των υποστηρικτών του ότι τα συμβάντα στο Sofitel της Νέας Υόρκης τον Μάιο του 2011 ήταν μια παγίδα που είχε στόχο την παραίτησή του από τη διοίκηση του ΔΝΤ, καθώς μαινόταν στην Ευρώπη η χρηματοπιστωτική κρίση.

Την εβδομάδα που πέρασε, σειρά που πραγματεύεται την ιστορία του DSK (τίτλος: «Δωμάτιο 2806») έκανε πρεμιέρα στην πλατφόρμα Netflix. Οπως φαίνεται, δεν πρόκειται παρά για ένα «ζέσταμα» για τις αποκαλύψεις που ο ίδιος ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας σκοπεύει να κάνει με το δικό του ντοκιμαντέρ, σε λίγους μήνες.

EL PAIS, FRANCE 24

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή