ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ υιοθέτησαν χάρτη του Μαρόκου που περιλαμβάνει τη Δυτική Σαχάρα

Οι ΗΠΑ υιοθέτησαν χάρτη του Μαρόκου που περιλαμβάνει τη Δυτική Σαχάρα

Έναν νέο «επίσημο χάρτη» του Μαρόκου ο οποίος ενσωματώνει τη διαφιλονικούμενη περιφέρεια της Δυτικής Σαχάρας υιοθέτησαν οι ΗΠΑ, στη διάρκεια μιας τελετής που οργανώθηκε στην αμερικανική πρεσβεία στη Ραμπάτ.

«Είναι η απτή αναπαράσταση της ισχυρής διακήρυξης που έγινε μόλις δύο ημέρες πριν από τον πρόεδρο Τραμπ, αναγνωρίζοντας την κυριαρχία του Μαρόκου στη Δυτική Σαχάρα», δήλωσε ο πρεσβευτής Ντέιβιντ Φίσερ προτού υπογράψει τον «νέο χάρτη της αμερικανικής κυβέρνησης για το Βασίλειο του Μαρόκου».

Ο χάρτης, που ενσωματώνει το σύνολο της ερημικής αυτής περιοχής για την οποία αγωνίζονται εδώ και δεκαετίες το Μαρόκο και οι αυτονομιστές του Μετώπου Πολισάριο που υποστηρίζονται από την Αλγερία, «θα παρουσιαστεί στον βασιλιά Μοχάμεντ ΙΣΤ’» ο οποίος «με τη σοφία και την προνοητικότητά του αναγνώρισε το Ισραήλ», πρόσθεσε στη διάρκεια μιας σύντομης τελετής.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Πέμπτη, ότι αναγνωρίζει τη μαροκινή κυριαρχία σε αυτή τη διαφιλονικούμενη πρώην ισπανική αποικία, με αντάλλαγμα τη δέσμευση της Ραμπάτ να εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ.

Το Αλγέρι καταδίκασε σήμερα τα «ξένα στρατηγήματα» που έχουν σκοπό να το αποσταθεροποιήσουν, κατονομάζοντας το Ισραήλ. Η Μόσχα εκτίμησε την Παρασκευή πως πρόκειται για «μια μονομερή απόφαση που εξέρχεται εντελώς από το πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP